Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

40 let od »prvega SDM«: pastoralna ustvarjalnost Janeza Pavla II.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 04. 2024 / 05:30
Oznake: Cerkev, Mladi, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2024 / 14:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
40 let od »prvega SDM«: pastoralna ustvarjalnost Janeza Pavla II.
Leta 1984 se je papež Janez Pavel II. v Rimu srečal s 300.000 mladimi z vsega sveta na srečanju, ki je postavilo temelje današnjega svetovnega dneva mladih. FOTO: Gregorini Demetrio/Wikimedia Commons

40 let od »prvega SDM«: pastoralna ustvarjalnost Janeza Pavla II.

Na današnji dan pred 40 leti je bil v Rimu dogodek, ki je postavil temelje današnjemu svetovnemu dnevu mladih: papež Janez Pavel II. se je 14. aprila 1984 v italijanski prestolnici srečal s 300.000 mladimi z vsega sveta, ki jih je gostilo okoli 6.000 rimskih družin.

Svetovni dan mladih, srečanje mladih z vsega sveta s papežem, prirejajo vsaki dve ali tri leta v različnih mestih širom po svetu. Prvi je bil leta 1986 v Rimu, torej dve leti po uvodnem srečanju. Odtlej se vrstijo sadovi vsakega svetovnega dneva mladih: spreobrnjenja, duhovni poklici in celo domnevni čudeži.

Srečanje Janeza Pavla II. z mladimi v dvorani Pavla VI. 28. marca 1986. FOTO: Vatican Media

Kot spominjajo pri spletnem portalu CNA, je bil osrednji dogodek del svetega leta odrešenja leta 1984, ki so ga obhajali na cvetno nedeljo. Ob tej priložnosti je papež mladim udeležencem srečanja dejal: »Resnični problem življenja je pravzaprav ta, da najprej preverimo, kakšno je mesto mladih v sedanjem svetu.« Janez Pavel II. je nato vsakega od navzočih osebno nagovoril in pojasnil, kako so mladi poklicani, da v svojem življenju udejanjajo Kristusovo ljubezen in širijo Njegovo sporočilo.

»Če znate gledati na svet z novimi očmi, ki vam jih daje vera, potem se boste znali z življenjem soočiti z rokami, iztegnjenimi v gesti ljubezni. V veri boste znali sredi tolikšne bede in krivic odkriti nepričakovano navzočnost dobrote in očarljivih vidikov lepote ter utemeljene razloge za upanje v boljši jutri,« je mlade nagovoril poljski papež.

Velikonočna maša 22. aprila 1984, med katero je Janez Pavel II. mladim izročil križ. FOTO: Vatican Media

»Kdo je Kristus za vas, mladi?«

Kot je poudaril, je to mogoče doseči le z globoko ukoreninjeno vero v Jezusa. »Prava moč je v Kristusu, Odrešeniku sveta! To je osrednja točka celotne razprave. In to je trenutek, ko je treba postaviti ključno vprašanje: ta Jezus, ki je bil mlad kot vi, ki je živel v zgledni družini in je temeljito poznal človeški svet, kdo je On za vse vas?« je vprašal papež.

Janez Pavel II. je takrat prirediteljem dogodka podaril znameniti »križ mladih« z nalogo, da ga ponesejo po vsem svetu »kot znamenje in opomin, da je samo v mrtvem in vstalem Jezusu odrešenje in zveličanje«. Ta leseni križ je postal simbol svetovnega dneva mladih, ki odtlej potuje po vseh škofijah sveta in se ustavi v vseh krajih, kjer dogodek prirejajo.

Ob 40. obletnici prvega srečanja poljskega papeža z mladimi v Rimu pripravljajo vrsto dogodkov za mlade kristjane.

Križ danes hrani Mednarodni mladinski center sv. Lovrenca (CSL), ki pod okriljem Dikasterija za laike, družino in življenje ter Fundacije Janeza Pavla II. ob 40. obletnici prvega srečanja poljskega papeža z mladimi pripravlja vrsto dogodkov za mlade kristjane.

Mednarodni mladinski center sv. Lovrenca je sprejemni in informacijski center za mlade romarje v Rimu ter kraj molitve, pa tudi sedež priprav za svetovne dneve mladih.

Nalaganje
Nazaj na vrh