Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

40-letnica obnovitve in razširitve koprske škofije

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 17. 10. 2017 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
40-letnica obnovitve in razširitve koprske škofije

40-letnica obnovitve in razširitve koprske škofije

Pred 40. leti, 17. oktobra 1977, je z bulo papeža Pavla VI. Škofija Koper zaživela kot obnovljena in razširjena.

Foto: Ivo Žajdela

Na današnji dan pred 40. leti, 17. oktobra 1977, je z bulo papeža Pavla VI. Škofija Koper zaživela kot obnovljena in razširjena. Celotno ozemlje dotedanje Apostolske administrature za Slovensko Primorje se je združilo v novo koprsko škofijo. Škofija se je pridružila Slovenski cerkveni pokrajini (metropoliji).

Praznovanje bo v soboto, 21. oktobra

Škofija Koper bo 40-letnico obnovitve in razširitve praznovala v soboto, 21. oktobra, v koprski stolnici, kjer je bila škofija slovesno razglašena 8. januarja 1978. Takrat je apostolski nuncij v Beogradu Michele Cecchini v koprski stolnici ob navzočnosti vseh slovenskih škofov in množice vernikov vodil somaševanje ob slovesni razglasitvi obnovljene in razširjene koprske škofije.


    Slovesna zahvalna maša bo v koprski stolnici. Slovesnost bo vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof Juliusz Janusz.

Škofje obnovljene in razširjene koprske škofije

Prvi redni škof obnovljene koprske škofije je postal Janez Jenko, ki je bil apostolski administrator za slovenski del goriške nadškofije in od 17. julija 1964 tudi administrator tržaško-koprske škofije v Sloveniji. Hkrati je bil imenovan tudi za naslovnega škofa akufidskega. Posvečen je bil 6. septembra 1964 v Logu pri Vipavi. Naročeno mu je bilo, naj sedež administrature, ki jo je sprejel v upravo 1. septembra 1964, prenese v Koper. Istega leta so se vse tri administrature Goriške nadškofije, Tržaško-koprske in Reške škofije združile v enotno cerkveno upravo in se poimenovale Apostolska administracija za Slovensko Primorje.

Škofa Jenka je kot ordinarij 16. aprila 1987 nasledil škof Metod Pirih. Za škofa pomočnika (s pravico nasledstva) je bil imenovan 22. marca 1985, posvečen pa je bil 27. maja istega leta.

13. maja 2000 je papež Janez Pavel II. imenoval dr. Jurija Bizjaka za prvega pomožnega škofa v Kopru. Posvečen je bil 5. julija v jubilejnem svetem letu 2000. Leta 2012, 23. junija, je škof Jurij postal tretji koprski škof obnovljene in povečane korpske škofije.

Bula V prvih letih

Ureditev mej med škofijami je bila dokončno rešena šele po sprejetju meddržavnega sporazuma med Italijo in Jugoslavijo, ki je bil podpisan leta 1975 v Osimu in ratificiran 1977. Takrat je lahko papež Pavel VI. 17. oktobra 1977 podpisal bulo »Prioribus saeculi«, s katero je obnovil koprsko škofijo in jo povečal za slovenski del goriške nadškofije in reške škofije. Obnovljena škofija je bila s tem odlokom tudi izvzeta iz goriške cerkvene pokrajine in priključena slovenski metropoliji v Ljubljani.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh