Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

40. otroška Mednarodna likovna razstava Lidice

Za vas piše:
K. R. / Siol
Objava: 11. 12. 2012 / 13:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

40. otroška Mednarodna likovna razstava Lidice

V ponedeljek, 10. decembra 2012 je bilo v galeriji Družina odprtje 40. otroške Mednarodne likovne razstave Lidice, kjer so med drugim podelil priznanja otrokom iz slovenskih osnovnih šol, ki so v letošnjem letu zmagali na natečaju.

V ponedeljek, 10. decembra 2012 je bilo v galeriji Družina odprtje 40. otroške Mednarodne likovne razstave Lidice 2012. V sklopu odprtja je Njegova ekscelenca Petr Voznica, veleposlanik Češke republike v Ljubljani, podelil priznanja otrokom iz slovenskih osnovnih šol, ki so v letošnjem letu zmagali na natečaju, ter spominsko medaljo ravnateljicam osnovnih šol, katerih otroci so prejeli priznanja. Nagrajenci risb so: Nika Potočnik, Mark Bohinc in Luka Zupan iz OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem, Žiga Horvat iz OŠ Vrhovci Ljubljana, Bruno Kulaš iz OŠ Franca Rozmana Staneta Maribor ter Janez Poljanšek in Katarina Resnik iz OŠ Blaža Arniča Luče. Omenjene osnovne šole so prejele tudi spominsko medaljo.

Razstava poteka že od konca 60. let

Razstava Vas bo popeljala skozi zadnjih 10 let mednarodnega otroškega tekmovanja, ki se ga vsakoletno udeleži več deset tisoč otrok iz 6o držav sveta, tudi iz Slovenije. Razstava otroških del v vasi Lidice na Češkem poteka od konca 60. let v spomin na 88 otrok žrtev II. svetovne vojne. Od leta 1972 ima mednarodni značaj. Med svetovno pomembne likovne dogodke z udeležbo mladih jo uvršča tudi mednarodna revija Child Art, ki jo izdaja mednarodni sklad ICAF (International Child Art Foundation) s sedežem v Washingtonu. Na njej s svojimi deli sodeluje več tisoč otrok in mladostnikov.

Namen razstave je trajna ohranitev spomina na pokol moških prebivalcev Lidic, ki so bili 10. junija leta 1942 žrtve nacističnega nasilja, ter ohranitev vasi Lidice kot svetovnega simbola vseh žrtev vojnih zločinov, piše na spletni strani tega spomenika. Trajno ohranjajo tudi spomin na vas Ležaky, ki so jo nacisti v celoti uničili nekaj dni kasneje, 24. junija leta 1942. Ležaky so simbol češkega odpora proti nacizmu.

Poslanstvo Mednarodne otroške razstave Lidice je, da bi otrokom z vsega sveta ponudili priložnost, da umetniško izrazijo svoje predstave in želje o življenju v svetu brez vojnega nasilja, v širšem smislu pa predstavlja pietetno dejanje v spomin na otroške žrtve vseh vojnih spopadov.

Razstavo podpira češka komisija za Unesco. Dela so lahko velika največ 60 x 50 cm, izbira tehnike je prosta. Najboljši prejmejo diplome, spominske medalje in "vrtnico Lidic".





Foto: arhiv Družine / T. S.


Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh