Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

44 let papeževega duhovništva

Objava: 13. 12. 2013 / 13:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

44 let papeževega duhovništva

Papež Frančišek je včeraj obhajal obletnico svojega duhovniškega posvečenja.

13. decembra 1969, na včerajšnji dan pred 44 leti, je bil v duhovnika Družbe Jezusove posvečen p. Jorge Mario Bergoglio. Papež Frančišek je v svojih dosedanjih nagovorih in pridigah večkrat govoril o liku duhovnika. Kot navaja Radio Vatikan, je p. Bergoglia v 70. in 80. letih pobliže spoznal argentinski jezuit p. Miguel Yanez, danes predstojnik oddelka za moralno teologijo na papeški univerzi Gregoriana. Od leta 1977 do 1979, nato pa še od 1981 do 1985, je namreč študiral v kolegiju sv. Jožefa v San Miguelu v Argentini, kjer je živel tudi p. Bergoglio, ki je bil takrat jezuitski provincial, pozneje pa je postal tudi rektor kolegija.

P. Yanez je za Radio Vatikan povedal, kako je bil p. Bergoglio vsem zelo blizu, spodbujal jih je k resnemu duhovnemu življenju, ki naj bi ga živeli v skupnosti bratov in prijateljev. Poleg trenutkov zabave je bila vedno prisotna tudi spodbuda k oznanjevanju evangelija, predvsem najrevnejšim. Za p. Yaneza so to bila leta, ko je dobil pravi pogled na lastno duhovno življenje in tudi študijsko in predavateljsko delo. P. Bergoglio jih je vse podpiral v njihovem prizadevanju, od srečevanja z ljudmi do težav, s katerimi so se soočali kot posamezniki in kot skupnost, ter jim dajal napotke in nasvete.

Glede izbora papeža Frančiška za osebnost leta revije »Time« je p. Yanez dejal, da je poznal p. Bergoglia, ki je bežal pred mediji, pred slovesom. Njegovo poslanstvo je bilo zelo prikrito, sedaj pa, ne da bi si za to prizadeval, se je znašel pred svetom, ki potrebuje takšno osebnost, kot je on, potrebuje sporočilo, ki je tako jasno in tako radikalno kot evangelij.




Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh