Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

50 let delovanja slovenskega društva Simon Gregorčič na Švedskem

Za vas piše:
M. M.
Objava: 03. 05. 2022 / 17:03
Oznake: Praznik, Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2022 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
50 let delovanja slovenskega društva Simon Gregorčič na Švedskem
Veleposlanik Edvin Skrt in predsednik društva Alojz Macuh. FOTO: Veleposlaništvo RS v Kopenahgnu

50 let delovanja slovenskega društva Simon Gregorčič na Švedskem

V slovenskem društvu Simon Gregorčič iz Köpinga na Švedskem so nedavno obeležili 50 let delovanja. Slovenski veleposlanik Edvin Skrt je ob praznovanju jubileja med drugim dejal, da so Slovenci po svetu »neodtujljiv del slovenskega naroda in da slovenstvo, ki ga gojijo Slovenci na Švedskem, v Sloveniji cenimo.«

Skrt, ki se je prireditve udeležil na povabilo slovenskega društva, je pohvalil ohranjanje slovenske identitete, običajev in zlasti slovenskega jezika. Upa, da bodo Slovenci na Švedskem tudi v prihodnje ohranjali povezanost med sabo in s Slovenijo ter pri tem ponudil nadaljnjo podporo veleposlaništva in slovenske vlade.

Zahvala za krepitev vezi med državama

Ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Švedsko se je veleposlanik zahvalil vsem, ki so se leta 1991 aktivno zavzeli za mednarodno priznanje Slovenije s strani Švedske ter za vsak prispevek posameznikov pri krepitvi vezi med prijateljskima državama, so sporočili s slovenskega veleposlaništva.

Köping je industrijsko mesto s približno 18.000 prebivalci in leži 150 kilometrov zahodno od Stockholma, kamor je večina Slovencev prišla v 60-ih letih prejšnjega stoletja.

Priznanje in zahvala veleposlaništva

Slovenski veleposlanik je društvu in njegovemu predsedniku Alojzu Macuhu predal priznanji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. »Prav tako je ob njegovem zlatem jubileju društvu podelil priznanje in zahvalo veleposlaništva. Na Švedskem deluje devet slovenskih društev, ki so povezana pod okriljem Slovenske zveze na Švedskem,« so dodali na veleposlaništvu.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh