Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

50 let Skupnosti sv. Egidija

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 02. 2018 / 09:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2018 / 08:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
50 let Skupnosti sv. Egidija

50 let Skupnosti sv. Egidija

Katoliško laiško združenje, ustanovljeno februarja 1968 v Rimu, slovi predvsem po svojih prizadevanjih za mir v svetu.

Katoliška Skupnost sv. Egidija obhaja 50-letnico delovanja. Človekoljubno organizacijo, ki je danes razširjena po vsem svetu, so 7. februarja 1968 v Rimu ustanovili dijaki in študentje, ki so želeli živeti svojo vero v skupni molitvi ter prizadevanjih za mir in uboge. Jutri zvečer bo skupnost jubilej delovanja obeležila z bogoslužjem v papeževi škofovski cerkvi, baziliki sv. Janeza v Lateranu, in slovesnim sprejemom. Ustanovitelj skupnosti je zgodovinar Andrea Riccardi, njen dolgoletni predsednik.



Laiška skupnost se je iz Italije razširila po vsem svetu: danes ima svoje podružnice v več kot 70 državah. Po lastnih navedbah ima »Sv. Egidij« že okoli 60.000 članov. »Veseli nas, da smo v vseh teh letih s številnimi ljudmi lahko odkrivali radost evangelija«, je dejal trenutni predsednik skupnosti Marco Impagliazzo.

Od začetnih prizadevanj za zapostavljene rimske učence in dijake je skupnost svoje delovanje razširila na druga socialna področja. Med drugim si njeni člani prizadevajo za pomoč brezdomcem in osamljenim ostarelim ljudem, poleg tega so dejavni na političnem področju glede vprašanja beguncev, ki jim nudijo tudi veliko praktične pomoči. Prizadevajo si pri mirovnih posredovanjih na sprtih in vojnih območjih ter za ukrepe in zdravila v pomoč obolelim za aidsem. Skupnost sv. Egidija je zaslovela leta 1992 po uspešnem posredovanju za dosego mirovnega sporazuma med sprtimi stranmi v državljanski vojni v Mozambiku.

Skupaj z evangeličansko Cerkvijo v Italiji si Skupnost sv. Egidija v zadnjih letih posebej prizadeva za migrante in begunce v Evropi. Z italijansko vlado so sklenili sporazum za z darovi financirane humanitarne koridorje. Najbolj ogrožene begunce zakonito in varno z letalom prepeljejo v Italijo, člani skupnosti pa potem skrbijo za vključevanje prišlekov v tamkajšnjo skupnost.

Nekaj časa po ustanovitvi se je Skupnost sv. Egidija zbirala v cerkvi sv. Egidija v rimski četrti Trastevere in se po njej tudi poimenovala. Sedež organizacije je v obnovljenem samostanu zraven cerkve. Člani in prijatelji skupnosti se vsak večer zberejo v molitvi, zaradi velikega števila udeležencev pa so se preselili v bližnjo baziliko sv. Marije v Trasteveru. Duhovni spremljevalec skupnosti je nadškof Vincenzo Paglia. Skupnost slovi tudi po rednih mednarodnih mirovnih srečanjih.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh