Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

50 let Sveta evropskih škofovskih konferenc

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 03. 2021 / 12:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2021 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
50 let Sveta evropskih škofovskih konferenc

50 let Sveta evropskih škofovskih konferenc

Svet je 25. marca 1971 ustanovila Kongregacija za škofe.

FOTO: Vatican Media

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) danes obhaja 50. obletnico ustanovitve in ob tem izpostavlja svoje pomembno poslanstvo v današnjem svetu, poroča Radio Vatikan. Oznanjati Kristusa pomeni človeštvu odpreti srce in misli za celovito stvarnost ter najti resnično obličje vsake osebe, pomeni oznanjati prihodnost in smisel sedanjosti.

Svet evropskih škofovskih konferenc je bil ustanovljen 25. marca 1971 z odobritvijo Norm »ad experimentum« s strani Kongregacije za škofe, ki jih je nato podpisal še papež Pavel VI. Nastal je »pod pogledom Kristusove Matere in Cerkve«, je zapisano v sporočilu, ki ga je ob okrogli obletnici pripravil CCEE.

Preroškost nastanka CCEE

Pomembni dejavniki pri vzpostavljanju novih načinov razmišljanja in delovanja so bili podpora srečevanju med škofovskimi konferencami, njihovo medsebojno poznavanje, izmenjava izkušenj, novo oznanjevanje Kristusa, pastorala in njena prihodnost. V tem okviru je bil CCEE znamenje, da se pozornost Cerkve obrača proti svetu, ki se spreminja. Pogled na vso celino, zahodno in vzhodno, je bil tudi preroštvo tistega, kar se je zgodilo leta 1989 z evropsko združitvijo, ki ni bila zunanja, temveč prirojeni del evropske kulture in duhovnosti.

Predstavništvo 45 držav evropske celine

Število članic Sveta se je v letih delovanja večalo. Predsednikom 33 škofovskih konferenc so se pridružili škofje, ki pripadajo specifični konferenci: to so nadškofje Luksemburga, Monaka in maronitskega Cipra ter škofje Kišinaua v Moldaviji, apostolske uprave v Estoniji in ukrajinske eparhije Mukačevo. Danes CCEE zastopa Katoliško cerkev v 45 državah evropske celine.

V 50 letih je Svet vodilo sedem predsednikov. Prvi je bil kardinal Roger Etchegaray, sledili so mu kardinali Basil Hume, Carlo Maria Martini in Miloslav Vlk, škof Amédée Grab in kardinal Peter Erdo. Od leta 2016 Svetu predseduje kardinal Angelo Bagnasco.

Okrepljeno poslanstvo v današnjem času

Svet evropskih škofovskih konferenc danes vidi svoje poslanstvo kot okrepljeno, svojo navzočnost pa kot diskretno, vendar učinkovito: današnja stvarnost je zaznamovana z razkristjanjevanjem Evrope, nevarno epidemijo, ki vpliva na zdravje oseb, družino, gospodarstvo, delo, družbene odnose in versko življenje, in nenazadnje s širjenjem individualistične kulture.

Kot beremo v sporočilu, je danes razširjeno »določeno nezaupanje do razuma«, kar delno pojasnjuje »težavo vere, da bi našla pozornost v mislih in prostor v srcih«. Sledi »izgubljenost v zvezi z istovetnostjo človeške osebe«, skupaj z etičnim in socialnim padcem. To se kaže tudi z demografsko krizo, z določeno kulturo življenja, dojemanjem svobode kot popolnoma individualistične, potrebo po celostni in harmonični vzgoji. Pri Svetu zatrjujejo, da je treba »pozornost nameniti dialogu med vsemi verstvi«, kar je osnova za izgradnjo bratskega sveta, obenem pa si prizadevati za varovanje stvarstva. Gre za izzive, na katere opozarja tudi papež Frančišek, obenem pa ponuja operativne smernice: oznanjati Kristusa kot osebo pomeni človeštvu odpreti srce in misli za celovito stvarnost ter najti resnično obličje vsake osebe, zadnji temelj njenega dostojanstva in pravic, pomeni oznanjati prihodnost in smisel sedanjosti.

Pod površjem duhovne puščave so klice

Zato so za CCEE zelo dragocena in nujna srečanja in sodelovanja z drugimi krščanskimi veroizpovedmi, v znamenju Gospoda Jezusa in z namenom zveličanja človeštva. Isti cilj imajo tudi odnosi, vzpostavljeni z drugimi verstvi. »Duhovna puščava«, ki zaznamuje celino, ima v svoji globini klice, ki zbujajo zaupanje in navdušenje pri oznanjevanju evangelija. Pod površjem namreč živi gruča oseb vseh starosti, ki iščejo smisel življenja in čutijo hrepenenje po Bogu. Tudi epidemija spodbuja k odkrivanju minljivosti človeškega bitja in bežnosti časa ter izostruje hrepenenje po »onkraj«, kar je Bog. Želja po Božji besedi, veri, evharistiji, molitvi, pobožnosti do Device Marije, krščanski skupnosti je navzoča v mnogih srcih, ki se srečujejo, povezujejo in podpirajo za dobro vseh. »V tem smislu je čas za prebuditev zavesti, morda počasno, vztrajno prebuditev. Gre za znamenje, ki potrjuje, da Duh Vstalega vedno piha v čoln Cerkve.«

50-letnico delovanja CCEE bodo obhajali septembra letos v Rimu s plenarnim zasedanjem, ki se ga bo udeležil tudi papež Frančišek.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh