Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

50-letnica Stopinj

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 10. 2021 / 09:32
Oznake: Škof, Zbornik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2021 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
50-letnica Stopinj
Udeleženci simpozija. FOTO: Klavdija Dominko

50-letnica Stopinj

Škofija Murska Sobota je ob 50-letnici Stopinj, škofijskem letnem zborniku, pripravila simpozij, ki se je odvijal v Srebrni ali Camplinovi hiši v Martinju.

Urednik Stopinj Lojze Kozar je uvodoma predstavil razstavo, ki prikazuje začetke Stopinj, urednike, sodelavce in vsebino. Soboški škof dr. Peter Štumpf pa je zatem blagoslovil obnovljene prostore Srebrne hiše in razstavo, ki bo v naslednjih mesecih potovala po različnih krajih, so sporočili z murskosoboške škofije.

FOTO: Klavdija Dominko

Deset predavateljev

O Stopinjah je na simpoziju govorilo deset predavateljev: Lojze Kozar (Stopinje v prostoru in času), dr. Stanislav Zver (Uredniki), Klavdija Dominko (Sodelavci), p. Benedikt Emberšič (Koledarski del in naslovnica), Robert Brest (Verski prispevki), Branko Kerman (Zgodovinski prispevki), Nino Gumilar (Leposlovje), dr. Franc Zorec (Iz naših župnij – Tvoje in moje stopinje), Zoran Car (Ekumenizem, knjige, mladi in drugo), Lojze Kozar (Odmevi Stopinj v tiskanih medijih) in Nina Horvat (Stopinje v svetu).

Škof Štumpf bo v nedeljo, 17. oktobra, pri sv. maši v Odrancih, ob 50-letnici Stopinj, temu zborniku podelil najvišje škofijsko priznanje – odličje sv. Metoda.

Zakladnica podatkov

Vsi govorniki so poudarjali pomen Stopinj, ki so v petih desetletjih zaznamovale tamkajšnji prostor in bogatile ljudi. »Stopinje so zakladnica podatkov o naših narodnih in verskih koreninah, vir navdiha za rast v dobrem, za nenehno prizadevanje za svetost. Predavatelji so na simpoziju podali le povzetek svojega predavanja, celotni prispevki pa bodo objavljeni v zborniku, ki bo priložen Stopinjam 2022,« so še napovedali po simpoziju.


Nalaganje
Nazaj na vrh