Zapri
Iskanje

50-letnica Stopinj

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 10. 2021 / 09:32
Oznake: Škof, Zbornik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2021 / 09:42
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

50-letnica Stopinj

50-letnica Stopinj
Udeleženci simpozija. FOTO: Klavdija Dominko
Škofija Murska Sobota je ob 50-letnici Stopinj, škofijskem letnem zborniku, pripravila simpozij, ki se je odvijal v Srebrni ali Camplinovi hiši v Martinju.

Urednik Stopinj Lojze Kozar je uvodoma predstavil razstavo, ki prikazuje začetke Stopinj, urednike, sodelavce in vsebino. Soboški škof dr. Peter Štumpf pa je zatem blagoslovil obnovljene prostore Srebrne hiše in razstavo, ki bo v naslednjih mesecih potovala po različnih krajih, so sporočili z murskosoboške škofije.

FOTO: Klavdija Dominko

Deset predavateljev

O Stopinjah je na simpoziju govorilo deset predavateljev: Lojze Kozar (Stopinje v prostoru in času), dr. Stanislav Zver (Uredniki), Klavdija Dominko (Sodelavci), p. Benedikt Emberšič (Koledarski del in naslovnica), Robert Brest (Verski prispevki), Branko Kerman (Zgodovinski prispevki), Nino Gumilar (Leposlovje), dr. Franc Zorec (Iz naših župnij – Tvoje in moje stopinje), Zoran Car (Ekumenizem, knjige, mladi in drugo), Lojze Kozar (Odmevi Stopinj v tiskanih medijih) in Nina Horvat (Stopinje v svetu).

Škof Štumpf bo v nedeljo, 17. oktobra, pri sv. maši v Odrancih, ob 50-letnici Stopinj, temu zborniku podelil najvišje škofijsko priznanje – odličje sv. Metoda.

Zakladnica podatkov

Vsi govorniki so poudarjali pomen Stopinj, ki so v petih desetletjih zaznamovale tamkajšnji prostor in bogatile ljudi. »Stopinje so zakladnica podatkov o naših narodnih in verskih koreninah, vir navdiha za rast v dobrem, za nenehno prizadevanje za svetost. Predavatelji so na simpoziju podali le povzetek svojega predavanja, celotni prispevki pa bodo objavljeni v zborniku, ki bo priložen Stopinjam 2022,« so še napovedali po simpoziju.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Nalaganje
Nazaj na vrh