Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grenak priokus

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 09. 04. 2005 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:07

Grenak priokus

Država Slovenija se do papeževe naklonjenosti naši državi ni odzvala s pričakovanji katoličanov in civiliziranega sveta. Že ob slovesu ob prvem obisku je bil papež deležen žaljivega podučevanja o obstoju več resnic in podobnem.

Beseda romar, ki izhaja iz Rim-Roma, najbolj nazorno kaže navezanost naših ljudi v preteklosti na Petrov stol.

Nobena skrivnost ni, da je papeški prestol prinesel Slovencem občasno tudi nekatera razočaranja. Na eni strani je bila to predvsem dolgotrajnost pri beatifikacijskih postopkih (Slomšek, Baraga ...), v času italijanskega fašizma pa zlasti premajhno zavzemanje za pravice primorskih Slovencev.
V zadnjih desetletjih je glede ohladitve splošnega slovenskega odnosa do Rima oziroma Vatikana svoje posledice pustila tudi protiverska propaganda, ki je zlasti v letih po drugi svetovni vojni videla v njem glavnega sovražnika. Zažig škofa Vovka 20. januarja 1952, za katerega je odgovorna predvsem Komunistična partija Slovenije, je bilo tipično poniževanje Vatikana, kar je Kardelj takratnemu vatikanskemu diplomatu tudi omenil. Vprašanje je tudi, koliko je bila nekdanja Jugoslavija posredno ali neposredno vpletena v atentat na papeža Janeza Pavla II. Dvomim, da so bolgarski...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh