Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prijateljstvo kot izziv

Brane Senegačnik
Za vas piše:
Brane Senegačnik
Objava: 14. 01. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Prijateljstvo kot izziv

Evangeljske besede: »Vi ste moji prijatelji«, ki si jih je izbral za svoje geslo novi ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, seveda govorijo o prijateljstvu v posebnem, krščanskem smislu, in imajo zato, če govorimo v strogem jeziku sodobnega družboslovja, tudi čisto določene etične in kulturne implikacije.

Ni treba biti paranoik, da pomisliš, kako naši doctores subtilissimi, prefinjeni analitiki družbenih diskurzov v teh besedah že odkrivajo novo, »mehko« strategijo katoliške Cerkve pri osvajanju družbenega prostora in odpravljanju svobode, v čemer je čuječi duh svobodoljubnega laicizma prepoznal njen edini cilj, še preden ga je začel iskati.

A pustimo danes dežurne varuhe naše svobode in njihov trud; v zadnjem času vse bolj vidimo, da življenje vendarle teče tudi mimo njih, da imajo besede in dejanja tudi druge pomene od tistih, ki jim jih določajo oni. In stavek, o katerem govorimo, nosi v sebi ogromne možnosti, če ga beremo brez kulturnobojnih plašnic.

Ena izmed njih je najtesneje povezana s kulturnim in celo civilizacijskim dialogom. Starogrška beseda za prijatelja »philos« je imela sprva podoben pomen kot svojilni pridevnik »svoj«. Z njo je lahko človek označeval tudi svoje roke, drobovje, dušo … Skratka, izražala je najtesnejšo, intimno povezanost. Če izhajamo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh