Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za rast v edinosti in ljubezni

Jože Zadravec
Za vas piše:
Jože Zadravec
Objava: 22. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 08:51

Za rast v edinosti in ljubezni

Pri Sv. Petru na Kronski gori zadonele nove orgle Opus 12 iz delavnice Orglarstvo Močnik: 24 registrov, 1310 piščali (od tega 1250 kovinskih), manual 56 tipk, pedal 30 tipk.

Po obredu blagoslovitve v nedeljo, 16. julija, sta nove orgle predstavila orglarski mojster Tomaž Močnik (za mikrofonom v oltarnem prostoru) ter mojster na orgle prof. Tone Potočnik (za igralnikom na koru).

»Stare orgle, izdelane leta 1915, so presegle svojo življenjsko dobo,« pripoveduje za domačo župnijo prizadevna Majda Šrimpf. »Prav na teh orglah je več kot petdeset let igral in spremljal svoje cerkvene pevce organist Ludvik Jeromel, njegovo služenje Cerkvi sedaj na novih nadaljuje organist Darko Rotovnik. Nove orgle bodo imele najmanj stoletno življenjsko dobo – tako napovedujejo. Vanje je mojster Močnik vstavil stare, še dobro ohranjene piščali vseh desetih registrov, in ohranil čudovito omaro romantičnih Brandlovih orgel iz začetka 20. stoletja. Tako bo star duh številnih rodov zvenel v registru novih pri božji slavi, ki se na tej gori, v tej cerkvi z dvema zvonikoma tako veličastno prenaša iz roda v rod.«

Kako delujejo orgle – »kraljica glasbil« – je v vse...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh