Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»V tem znamenju boš zmagal!«

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 29. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2006 / 10:10

»V tem znamenju boš zmagal!«

Pred davnimi sedemnajstimi stoletji, bilo je 25. julija 306, je rimsko cesarstvo dobilo novega vladarja – Konstantina Velikega
Pred davnimi sedemnajstimi stoletji, bilo je 25. julija 306, je rimsko cesarstvo dobilo novega vladarja – Konstantina Velikega. Bil je sin cesarja Konstancija I. Hlora in svete Helene, ki goduje 18. avgusta. Prestol je zasedal v času, ko je rimski imperij nezadržno tonil v propad, kljub temu pa je med svojo skoraj 31-letno vladavino izpeljal vrsto pomembnih reform. Med drugim je leta 313 v Milanu s cesarjem Licinijem izdal tolerančni edikt, s katerim so kristjani dobili težko pričakovano svobodo.

Konstantinov oče Konstancij I. Hlor je kot častnik služboval v različnih krajih tedanjega rimskega imperija. Na enem izmed vojaških pohodov je spoznal lepo Heleno, ki je bila menda gostilničarka in poštarica, ter se z njo poročil v utrdbi na ozemlju današnjega Niša. Vojaško življenje tedaj ni bilo lahko: vojaki so se selili sem ter tja, kakor so pač narekovale potrebe. Tako je tudi Konstancij veliko potoval po cesarstvu, Helena pa mu je zvesto sledila.

Rimski c...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh