Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prosena kaša z gobicami

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 21. 01. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Prosena kaša z gobicami

Stare knjige uvrščajo proso med zdravilne rastline.

Pospešuje odvajanje vode iz organizma in uravnava črevesno floro. Od mineralov vsebuje večje količine fluora, fosforja, magnezija, železa ter silicija, ki ga druga žita ne vsebujejo. Proso je ena redkih rastlin, ki vsebuje silicijevo kislino v topni obliki, da jo organizem lahko koristi. Silicijeva kislina je pomembna za čisto polt, zobno sklenino, zdrave nohte in lase. Proso je edino žito, ki povzroča v želodcu alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno tudi za občutljive želodce.

Proseno kašo so veliko uporabljali že naši predniki. Bila je najvažnejša obredna jed, ki je prišla na mizo ob svatbi, krstu in na sedmini. Kuhali so jo v juhah, na mleku, jo pekli, ji dodajali krompir, fižol, kislo zelje, kislo repo, gobe ali sadje. Iz nje so delali tudi nadeve za klobase.

Pri nas doma smo jedli kašo za večerni obrok kot mlečno, kuhano na vodi in zabeljeno z ocvirki ali s suhimi češpljami. Zato je bilo tudi zame nenavadno uvrstiti proseno kašo kot sestavino glavnega ob...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh