Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Japonska – med tradicijo in znanstveno fantastiko

Za vas piše:
Andrej Grum
Objava: 11. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Japonska – med tradicijo in znanstveno fantastiko

Ko človek stopi s tokijskega letališča, ga najprej čaka vožnja po betonski džungli osempasovnic, podvozov in nadvozov ter semaforjev, ki že na daleč opozarjajo voznike, kje je promet najgostejši.

Na cestah kljub gneči ni nobene zmede – nasprotno, svojo vljudnost, strpnost in fanatično privrženost redu Japonci kažejo tudi v prometu. In čeprav njihovega reda nevajeni tujec naredi kako napako, se mu vljudni Japonci včasih le prizanesljivo nasmehnejo, še večkrat pa se naredijo, kot da niso ničesar opazili, s čimer mu prihranijo zadrego. Zdi se, da Japonci vse vidike življenja in komunikacije ter medsebojnih stikov gledajo skozi dolžnost – bodisi do države in cesarja bodisi do staršev, delodajalca. In ena poglavitnih dolžnosti je za Japonca spoštovanje reda in državnih predpisov. Zato na ulicah ne vidite papirčka in ljudje pri rdeči niti slučajno ne skačejo na cesto!


Ah! Mladina!
Tudi japonska mladina ima dva obraza. Enega kaže, ko se kot v protest proti uveljavljeni miselnosti oblači v obleke, ki bolj spadajo v japonske risanke »mange« kot na ulico, nosi šokantne pričeske vseh barv in se igra z najrazličnejšimi pripravicami, od prenosnih telefonov do tam...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh