Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peking

Dominik Frelih
Za vas piše:
Dominik Frelih
Objava: 20. 01. 2007 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2007 / 11:41

Peking

Peking je glavno prometno vozlišče in prav tako glavno kulturno, politično in izobraževalno središče Kitajske. Šanghaj in Hongkong pa predstavljata glavni ekonomski središči države. Kitajci so posebej ponosni na to, da bo mesto gostilo poletne olimpijske igre leta 2008.
Kitajci Pekingu rečejo Pinjin. Naša izgovorjava posnema glasovno podobo starejše angleške besede za Peking, ko so mu rekli Peiking. Leži na severu Kitajske in je glavno mesto Ljudske republike Kitajske, ne pa tudi največje mesto v državi. Ta primat pripada Šanghaju. Vseeno pa s predmestji premore okrog 9 milijonov prebivalcev.

Peking dobesedno pomeni »severno glavno mesto«. Komunistična partija je ime spremenila v Peking leta 1949 in mu dodelila vlogo glavnega mesta države. Vlada na Tajvanu tega imena ni nikoli priznala, saj so ga še v 60. letih minulega stoletja imenovali Beiping. Danes tudi vlada na Tajvanu priznava splošno rabljeno ime.



Stometrske vrste za mavzolej

Peking skriva veliko znamenitosti, od katerih velja omeniti glavni trg v centru mesta, ki se imenuje Tuananmen (Trg nebeškega miru). Ima velik kulturni pomen, kajti tu so se dogajali ključni dogodki v kitaj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh