Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dialog

Vida Petrovčič
Za vas piše:
Vida Petrovčič
Objava: 24. 12. 2007 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 11:48

Dialog

Vsakdo, skupaj z nami Slovenci, se šteje najprej za pripadnika svojega naroda, šele potem, če sploh, tudi za »Evropejca«.

Konec leta je čas, da se v tokratnem zapisu obrnemo naprej, v prihodnost. Prav ste prebrali, namesto bilance za nazaj, kar Slovenci zelo radi počnemo, napravimo obračun za prihodnje leto. Saj že veste, to bo evropsko leto medkulturnega dialoga. Ni je lepše teme za čas, ko bomo predsedovali Evropski zvezi. Če boste vprašali Američana, kaj je njegova narodnost, bo brez premisleka odgovoril, da je Američan. Pri »Evropejcih« pa je stvar bolj apletena.

Vsakdo, skupaj z nami Slovenci, se šteje najprej za pripadnika svojega naroda, šele potem, če sploh, tudi za »Evropejca«. Posebne evropske kulturne identitete torej še ni med pripadniki držav Evropske zveze. Stvar je še bolj zapletena. Evropejci ustvarjajo in verjamejo celo v nekatere stereotipe in klišeje, ki jih pripisujejo posameznim evropskim narodom. Tudi sama sem nekoč iz Bruslja domov poslala slikovito razglednico o tem, kakšen naj bi bil popoln Evropejec. Kuhal naj bi kot Britanec, vozil avto kot Francoz, bil na voljo kot...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh