Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nevarni dodatki hrani

Za vas piše:
K.S.
Objava: 17. 02. 2007 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 10:44

Nevarni dodatki hrani


Na prodajnih policah največkrat najdemo prehranske izdelke, ki imajo zaradi trajnosti ali drugih namenov posebne dodatke, največkrat označene z veliko črko E in pripadajočo številko. Za to oznako se skrivajo dodatki k živilom, ki so lahko povsem neškodljivi za zdravje, do takih, ki lahko povzročajo tudi rakotvorne spremembe. Strokovnjaki ocenjujejo, da so konzervansi navzoči v več kot 20.000 živilskih izdelkih. Povprečen Evropejec vsako leto zaužije približno štiri kilograme dodatkov.


Zakaj dodatki?

Z dodatki (konzervansi, antioksidanti, plini za pakiranje) preprečimo kvarjenje hrane oziroma podaljšamo obstojnost živila. Z dodajanjem aditivov, kot so npr. barvila, sladila, utrjevalci arom, emulgatorji, zgoščevalci, kisline, regulatorji kislosti, predelani škrobi, encimi, lahko vplivamo na zaznavne (senzorične) lastnosti, kot so okus, vonj, čvrstost in videz živila. Dodatki pa lahko npr. tudi pocenijo tehnološki postopek....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh