Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tri besede za postni čas

Za vas piše:
M P
Objava: 03. 03. 2007 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2007 / 10:07

Tri besede za postni čas

Post je po Olivieru Clémentu prostovoljna omejitev želja, da bi osvobodili najglobljo željo, ki hoče slaviti Boga in služiti bližnjemu
Post

Post najprej pomeni odpoved hrani in pijači iz verskih razlogov. Če veliko jemo, postanemo siti in zaspani. S polnim trebuhom se lahko prepustimo samozadostnemu udobju, post pa nas lahko odpre za duhovno.

Post je po Olivieru Clémentu prostovoljna omejitev želja, da bi osvobodili najglobljo željo, ki hoče slaviti Boga in služiti bližnjemu. Kot pravi ta pravoslavni teolog, se post spopada z dvema prvotnima strastema in ju omejuje, namreč s požrešnostjo in napuhom. Ti grešni nagnjenji zavijata resničnost okrog ega in vodita v duhovno brezčutnost.

Odpoved hrani ali drugim stvarem, ki jim lahko posvečamo preveč pozornosti, nam lahko pomaga, da postanemo manj navezani na vse ustvarjeno. S hrano lahko poskušamo le zapolniti praznino. Ob postu pa se v nas lahko prebudijo potlačene neizpolnjene želje, kar ni »neželen stranski učinek«, marveč nam daje priložnost za soočenje z lastnimi senčnimi platmi, za spreobrnjenje.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh