Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob dnevu kulture

Za vas piše:
Andrej Fink
Objava: 02. 02. 2008 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2011 / 07:16

Ob dnevu kulture

Ob slovesnosti odprtja Evropskega leta medkulturnega dialoga v Ljubljani smo Slovenci znova potrdili svojo navzočnost v Evropi, to pa ne v smislu zgolj enakopravnosti, temveč tudi enakovrednosti v mozaiku evropske krščanske civilizacije.

Osmega februarja bomo v Sloveniji praznovali dan kulture. Zakonodajalci so izbrali ta datum, ker je to dan smrti Franceta Prešerna. Ali so mislili pri tem na kulturo v ožjem ali v širšem pomenu besede? Če govorimo o smrti pesnika, bi lahko mislili, da gre za ožji pomen. Ko govorimo o pesnitvi, romanu, upodobitvi na platnu, lesu, kamnu, glini ali jeklu, skladbi, plesnem, gledališkem ali pevskem predvajanju, mislimo na izraze t. i. višje kulture. V vsakdanji rabi besedo »kultura« uporabljamo kot izraz nečesa »višjega«, čeprav po izkušnjah vemo, da včasih ni tako. Lahko razumemo, da so (domnevno ali resnično) zakonodajalci merili dlje.

Širši pojem je prišel na površje nekako v drugi polovici osemnajstega stoletja in ga morda prvi omenja Herder. Ta pojem vsebuje vse tiste vrednote, ki to resnično so in ki jih najdemo v osrčju vsake človeške skupnosti v svojem kraju in času. Normalno te vrednote uvrščamo v tolikokrat omenjeni in često neupoštevani lestvici od Najvišjega bitja p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh