Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pirino zrno – hranljivo in okusno

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 16. 10. 2010 / 22:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2010 / 09:45

Pirino zrno – hranljivo in okusno

Slovenci radi uživamo žita, predvsem v obliki moke. Kar zamislimo se, kolikokrat na dan užijemo hrano, ki vsebuje moko, predvsem pšenično. Pa ostala žita? Proseno kašo še kdaj skuhamo, ješprenj redko, le riž, ki sploh ne raste pri nas,
Slovenci radi uživamo žita, predvsem v obliki moke. Kar zamislimo se, kolikokrat na dan užijemo hrano, ki vsebuje moko, predvsem pšenično. Pa ostala žita? Proseno kašo še kdaj skuhamo, ješprenj redko, le riž, ki sploh ne raste pri nas,

se pogosto znajde na jedilniku. Ajdovi žganci skoraj vsem teknejo bolj od ajdove kaše. Nad rženim kruhom domači vihajo nos. Poskusimo pšenico vsaj kdaj nadomestiti s piro. Pirina moka je mehka, gladka in peciva iz te moke imajo okus po orehih. Kako pa kaj pira v zrnju? Smo že kdaj skuhali ali pokusili kuhano pirino zrnje? Ali vsaj pirin rižek? Če ne, še danes lahko pripravimo slano, kislo ali sladko jed s kuhanim pirinim zrnjem.


Pira je podobna pšenici, a se od nje razlikuje. Je manj zahtevna, manj občutljiva za škodljivce in bolezni in ima svoj plod, žitno zrno, ki je veliko bolj zavarovano kot pšenica. Pšenično seme je golo, pirino pa je zavarovano v več ovojnicah, ki jih pred uporabo seveda...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh