Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poezija in pesniška produkcija

Za vas piše:
France Pibernik
Objava: 23. 10. 2010 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 10:55

Poezija in pesniška produkcija

Na Slovenskem vsako leto izide množica zbirk, a iz njih kot da je umanjkal pesnik ... Soočeni smo z dejstvom, da pri nas izide vsako leto dvesto in več pesniških zbirk. Te neverjetne številke bi se morali veseliti, a ni čisto tako. Ko se namreč začnemo vpraševati, kaj naj vse te nepregledne množine verzov pomenijo, kam s temi skladovnicami zbirk, se nam nujno v ospredje postavlja problem, kaj se s slovensko poezijo pravzaprav dogaja, kateri izmed avtorjev so nosilci sodobne osebne ali družbene izpovedi, kateri avtorji prebijajo dosežke svojih predhodnikov.
Na Slovenskem vsako leto izide množica zbirk, a iz njih kot da je umanjkal pesnik ...

Soočeni smo z dejstvom, da pri nas izide vsako leto dvesto in več pesniških zbirk. Te neverjetne številke bi se morali veseliti, a ni čisto tako. Ko se namreč začnemo vpraševati, kaj naj vse te nepregledne množine verzov pomenijo, kam s temi skladovnicami zbirk, se nam nujno v ospredje postavlja problem, kaj se s slovensko poezijo pravzaprav dogaja, kateri izmed avtorjev so nosilci sodobne osebne ali družbene izpovedi, kateri avtorji prebijajo dosežke svojih predhodnikov.

To vprašanje seveda ni od danes, poznali so ga že v preteklosti, čeprav so bila razmerja med enimi in drugimi kvantitativno drugačna, saj je takrat, denimo pred sto leti, pri nas izšla komaj po kakšna zbirka na leto in so pesmi praviloma objavljali predvsem po različnih revijah in je že taka objava promovirala avtorja. Problematika je bila že takrat tako izrazita, da se je z njo spoprijel mladi liter...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh