Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bricnik

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 06. 11. 2010 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2010 / 07:52

Bricnik

Planinska pot z Mute na Bricnik nam približa številne značilnosti te zanimive pokrajine, naužijemo pa se lahko tudi razgleda, ki sega prek njenih meja.


Reko Dravo, ki vijuga od Dravograda proti Mariboru, spremlja na severu gozdnati Kozjak. Ta je precej nižji od Pohorja na jugu, saj najvišji vrhovi nad Muto in Radljami komaj presegajo višino tisoč metrov. To je svet samotnih kmetij, pašnikov in slikovitih cerkva, ki so dale ime naseljem Sv. Jernej nad Muto, Sv. Primož nad Muto in Sv. Trije Kralji. Planinska pot z Mute na Bricnik nam približa številne značilnosti te zanimive pokrajine, naužijemo pa se lahko tudi razgleda, ki sega prek njenih meja.

Če se od župnijske cerkve sv. Marjete Antiohijske vrnemo do ceste, po kateri smo se pripeljali na Zgornjo Muto, prispemo kmalu do drevesa, na katerem je kažipot za Bricnik in Sv. Jernej. Od tam se spustimo na Spodnjo Muto do podružnične cerkeve sv. Janeza Krstnika, ki naj bi jo sredi 11. stoletja posvetil papež Leon IX. Okrogla bela ladja, s skodlami krita streha in stolpič na njej se zlivajo v tako ubrano celoto, da dolgo ne moremo odmak...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh