Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Imamo lepe odnose z občino, šolo in društvi«

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 11. 12. 2010 / 23:00
Čas branja: 14 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2011 / 12:03

»Imamo lepe odnose z občino, šolo in društvi«

Na severovzhodnem delu ljubljanske kotline, kjer si je reka Sava utrla pot proti vzhodu in dobila še dva pritoka, Ljubljanico in Kamniško Bistrico, si je na prostrani ravnici že od pradavnine dalje človek postavljal svoja bivališča.
Jeseni se je župnišče v Dolu pri Ljubljani pojavilo v javnosti, ker je predstavnika ministrstva za šolstvo motil križ na steni, kjer naj bi začasno deloval občinski otroški vrtec. Ker Občina Dol in župnija zgledno sodelujeta, naj tokrat predstavimo župnijo Dol.



Na severovzhodnem delu ljubljanske kotline, kjer si je reka Sava utrla pot proti vzhodu in dobila še dva pritoka, Ljubljanico in Kamniško Bistrico, si je na prostrani ravnici že od pradavnine dalje človek postavljal svoja bivališča. Obilica vode, rodovitna zemlja, ugodno podnebje, veliko zelenih površin − gozdov in travnikov − mu je ponujalo prijetno in varno bivališče. Ohranjeno je poimenovanje iz 13. stoletja v nemškem jeziku − Lustthal, kar pomeni prijetna ali vesela dolina, ki so jo Slovenci poimenovali Dol. Arheologi so odkrili številne arheološke najdbe o nepretrgani poselitvi od kamene dobe dalje. Najstarejši pisni zapis krajevnega imena Dol se je ohran...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh