Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črna luknja v vesti slovenske države

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 11. 06. 2011 / 22:00
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2011 / 06:29

Črna luknja v vesti slovenske države

Založba Družina je v torek, 31. maja, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani pripravila pogovor ob izidu knjige z naslovom Huda Jama. Skrito za enajstimi pregradami. O komunističnem pomoru ujetnikov v rudniku v Hudi Jami se je vedelo že dolgo, vendar nič konkretnega. Le ljudje so vedeli povedati, da obstajata dva jaška in da je v njih celo dva tisoč žrtev.
Založba Družina je v torek, 31. maja, v Štihovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani pripravila pogovor ob izidu knjige z naslovom Huda Jama. Skrito za enajstimi pregradami.

O komunističnem pomoru ujetnikov v rudniku v Hudi Jami se je vedelo že dolgo, vendar nič konkretnega. Le ljudje so vedeli povedati, da obstajata dva jaška in da je v njih celo dva tisoč žrtev.

Po prvih zemeljskih raziskavah (sondiranjih) evidentiranih jam, protitankovskih jarkov in kraških brezen v letu 2006 so za vladno komisijo za prikrita grobišča, katere jedro so sestavljali zgodovinarja Jože Dežman in Mitja Ferenc ter kriminalist Pavel Jamnik, dozorele razmere tudi za raziskavo rudniškega jaška. 24. julija 2008 so rudniški delavci prebili prvo pregrado in naleteli na do vrha napolnjen rov z jalovino. Delo je bilo prekinjeno, že po nekaj tednih pa so delavci z ročnim izkopom in s samokolnicami začeli iznašati material v stranske rove. Dnevno so napredovali...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh