Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

60 let škofa Štumpfa [FOTO]

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 29. 06. 2022 / 17:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2022 / 18:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
60 let škofa Štumpfa [FOTO]
Skupinska fotografija ob koncu slovesnosti. FOTO: Karlo Smodiš

60 let škofa Štumpfa [FOTO]

Na god apostolov Petra in Pavla, ko običajno po stolnih cerkvah škofje podeljujejo zakrament mašniškega posvečenja, je bilo v Murski Stolnici nekoliko drugačno praznovanje.

Ob 60. rojstnem dnevu so se ob soboškem škofu dr. Petru Štumpfu zbrali apostolski nuncij v Republiki Sloveniji Jean-Maria Speich, predsednik SŠK novomeški škof Andrej Saje, celjski škof Maksimilijan Matjaž, koprski škof Jurij Bizjak, mariborski nadškof Alojzij Cvikl, upokojeni škof Stanislav Lipovšek in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. V stolnici so jih pričakali duhovniki, sorodniki in domači verniki.

Vse navzoče je pozdravil generalni vikar Alojz Kozar ml. Posebno dobrodošlico je izrazil jubilantu.

V nagovoru je nuncij Speich orisal osebno pot apostolov Petra in Pavla. »Obema je srečanje z Jezusom iz Nazareta v različnih okoliščinah spremenilo življenje,« je dejal nuncij. Enega je iz ribiča spremenilo v ribiča ljudi, drugega iz preganjalca kristjanov v apostola poganov. Oba pa v verodostojni in neomajni priči Jezusa Kristusa.

»Slovenija potrebuje verodostojne priče. Bodimo te priče. Pustite se prebuditi v svoji misijonarski poklicanosti,« je nuncij Speich sklenil nagovor v spodbudi vsem navzočim.

Zahvala Bogu za bogatih 60 let življenja. FOTO: Karlo Smodiš

V imenu Slovenske škofovske konference se je škofu Štumpfu za njegovo delo zahvalil predsednik SŠK škof Andrej Saje. Zaželel mu je Božjega blagoslova pri delu v škofiji in Cerkvi na Slovenskem. Spomnil ga je, naj se obrača na svojega zavetnika prvaka apostolov sv. Petra in v zaupanju v Gospoda premaguje težave in ovire. Čestital mu je z željo, naj ostaja vedno skupaj z Gospodom.

»Želimo vam veliko zdravja, Božjega blagoslova, Marijinega varstva in priprošnje zavetnikov naše škofije svetih bratov Cirila in Metoda,« je škofu Štumpfu v imenu duhovnikov čestital msgr. Franc Režonja in mu podaril mašne plašče v vseh štirih liturgičnih barvah.

Ob tem je nuncij Speich dejal, da je to pomenljivo dejanje, ki kaže na željo duhovnikov po stalni navzočnosti škofa – v vseh časih liturgičnega leta in v vseh razmerah – dobrih in težavnih.

Bogu, svoji družini in vsem navzočim se je za dobre želje zahvalil tudi jubilant Štumpf. Na koncu maše so vsi škofje skupaj z nuncijem podelili škofovski blagoslov.

Več fotografij z dogodka si oglejte v spodnji fotogaleriji Karla Smodiša.

Nalaganje
Nazaj na vrh