Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

60. obletnica posvetitve Marijinega oltarja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 08. 12. 2014 / 09:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
60. obletnica posvetitve Marijinega oltarja

60. obletnica posvetitve Marijinega oltarja

S tem se bo sklenilo praznično leto, posvečeno 200-letnici podobe Marije Pomagaj na Brezjah.
Na današnji praznik Marijinega brezmadežnega spočetja je na Brezjah praznovanje 60. obletnice posvetitve Marijinega oltarja v kapeli Marije Pomagaj. Ob 18. uri bo slovesno maševal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, nato pa bo predstavitev knjige pričevanj o Mariji Pomagaj z Brezij z naslovom Po Mariji podarjene milosti. Tako se bo sklenilo praznično leto, posvečeno 200-letnici podobe Marije Pomagaj na Brezjah.

Središče brezjanskega svetišča je kapela Marije Pomagaj, katere podobo v lesenem oltarju je leta 1814 poslikal kranjski slikar Leopold Layer. Sčasoma je oltar preperel in leta 1954 so po načrtih arhitekta Janka Omahna kapelico prenovili. Novi oltar je bil narejen iz belega kararskega marmorja, milostno podobo Marije Pomagaj pa obdaja pozlačen kovinski okvir, posut z naravnimi kamni. Prav zaradi te podobe so Brezje postale najbolj obiskan slovenski romarski kraj. Številni kristjani romajo na Brezje po pomoč pri najrazličnejših osebnih, narodnostnih in verskih stiskah. Novi Marijin oltar je 8. decembra 1954 posvetil takratni ljubljanski škof Anton Vovk. Na posvetitev spominja latinski napis na oltarju, ki se v prevodu glasi: "Premili Kraljici krasni oltar posvetil Anton Ljubljanski Ribič".

Pričevanja

Nekateri romarji poročajo o izrednih dogodkih, ki so se jim zgodili. Prvi čudeži ozdravljenja naj bi se zgodili 50 let po vzpostavitvi božje poti in naj bi se bolj ali manj izpričani dogajali še zdaj. Skozi vse leto so rektor brezjanskega svetišča pater Robert Bahčič in njegovi sodelavci zbirali in iskali najrazličnejša pričevanja o podarjenih milostih, ki so se zgodila na Brezjah in drugod po svetu, kjer so se ljudje zatekali in molili k Mariji Pomagaj.

Za 200 let nastanka milostne podobe Marije Pomagaj na Brezjah so zbrali 200 pričevanj od prvega, ki se je na Brezjah zgodilo 22. septembra 1863, pa vse do današnjih dni.

Nauk o začetni brezmadežnosti Device Marije je za versko resnico razglasil papež Pij IX., 8. decembra 1854, takole: “Določamo… da je bila blažena Devica Marija v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirne krivde.” Brezmadežna je tudi zavetnica frančiškanskega reda.

200-letnico smo pri Družini zaznamovali z monografijo Marija Pomagaj - Milostna podoba na Brezjah, ki je izšla letos pri založbi Družina v slovenščini in angleščini in vrsto člankov. Pri nas pa lahko kupite tudi koledar - Marija pomagaj 2015.

Preberite tudi:

Marijin rahel nasmeh vabi na Brezje (Družina, 18. 5. 2014)

Simbol vernosti (Družina, 18. 5. 2014)

»Ob Materi niso bili več tujci« (Družina, 23. 5. 2014) 

Izročimo se njej, ki je Pomočnica (Družina, 1. 6. 2014)

»Marija pomagaj je najlepša vez z domovino« (Družina, 6. 7. 2014 )

Povejmo, kaj Slovencem pomeni Marija Pomagaj

Predstavitev monografije

Slovenska navzočnost (Družina, 11. 1. 2009 )

»Pritegnil je človeka na trdna tla« (Družina, 23. 3. 2008 )

O podobi Marije Pomagaj (Družina, 36–9. 9. 2007 )








Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh