Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mesto na sanjavi reki

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 30. 11. 2013 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2013 / 13:18

Mesto na sanjavi reki

Zdaj imamo v Sloveniji le en stalno naseljen otok. Na njem leži Kostanjevica na Krki, ki jo nekateri imenujejo tudi »slovenske Benetke«.

Ob slovenski obali sta nekoč »plavala« dva otoka. Na enem je nastala Izola, ki se je s kopnim združila v 18. stoletju, na drugem pa Koper, ki je tako usodo doživel v naslednjem stoletju. Zdaj imamo v Sloveniji le en stalno naseljen otok. Na njem leži Kostanjevica na Krki, ki jo nekateri imenujejo tudi »slovenske Benetke«.

Kostanjevica velja za najstarejše dolenjsko mesto, saj je imela že leta 1252 mestne pravice. Nastala je na poplavni ravnici v okljuku reke Krke, ki se je pozneje po naravni poti ali s pomočjo človeških rok spremenila v otok. Naselje je po začetnem razcvetu zastalo v razvoju, k čemur so precej prispevali napadi Turkov in Uskokov. Najstarejša ohranjena stavba v mestu je župnijska cerkev sv. Jakoba, ki jo viri posredno omenjajo v začetku 13. stoletja. Ob njej je nekoč stal grad, vhod v mesto pa sta stražila dva mostna stolpa, saj je pot vanj peljala le prek dvižnih mostov. V južnem delu otoka stoji še cerkev sv. Miklavža, od posvetnih stavb pa je najpomembnej...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh