Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kapucinka kot hrana in lek

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 04. 10. 2014 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2014 / 13:10
Kapucinka kot hrana in lek

Kapucinka kot hrana in lek

Poznate staro rožico, ki raste po vrtovih in tudi v koritih? Ste jo že pokusili? Uporabni so vsi nadzemni deli rastline.


Poznate staro rožico, ki raste po vrtovih in tudi v koritih? Ste jo že pokusili? Uporabni so vsi nadzemni deli rastline. Okus spominja na krešo, redkvico, hren. Kapucinko jemo iz rok v usta kar med vrtnimi gredicami ali jo prinesemo v kuhinjo ter mlade lističe in cvetove dodajamo solatam, juham, namazom, presnim sokovom, popestrimo z njo sendvič ali skutne namaze. Če imamo rastlin veliko, lahko v tem času, ko se je razpredla po vrtu, cvetne popke in zelena semena vlagamo kot kapre. Pripravljamo pesto, odišavimo kis in še kaj.

Kapucinka vsebuje naravni antibiotik, ki učinkovito uničuje bakterije. Poleg tega so listi lepe oblike, barve, da o lepoti cveta, sploh posutega z biseri jutranje rose, ne govorimo. Morda imate na vrtu rdeče, oranžno, rumeno ali rožnato cvetočo kapucinko. Vse do slane lahko dan na dan obiskujete bujne grmičke. Ko se navadite, vas kar sami p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh