Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Doberdobsko jezero

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 01. 11. 2014 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2014 / 10:28

Doberdobsko jezero

Na Doberdobski planoti so pred slabim stoletjem divjali krvavi boji, danes pa se lahko po njej odpravimo na prijeten izlet.
Papež Frančišek je sredi septembra obiskal italijansko vojaško pokopališče v Redipulji (Sredipolje), kjer počiva več kot sto tisoč žrtev prve svetovne vojne. Na bližnji Doberdobski planoti so pred slabim stoletjem divjali krvavi boji, danes pa se lahko po njej odpravimo na prijeten izlet.

Zakrasela Doberdobska planota je dobila ime po naselju Doberdob, ki leži dobra dva kilometra zahodno od slovensko-italijanske meje. Kraj na nadmorski višini 98 metrov ima okrog tisoč petsto prebivalcev, med katerimi je veliko Slovencev. Med prvo svetovno vojno je bil povsem porušen, saj je čez planoto tekla soška fronta. »Doberdob! Beseda je kratka, kraj je majhen, a trpljenje naših zdravih, krepkih fantov, ki so se tam žrtvovali, oziroma bili žrtvovani, je bilo grozovito,« je v knjigi Doberdob, slovenskih fantov grob zapisal nekdanji vojak Amandus Pepernik. Granate so v ruševine spremenile tudi župnijsko cerkev sv. Martina, zato so leta 1925 zgradili novo. Spomladi smo v Druži...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh