Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predavanje o Gruberjevih v Dravljah

Objava: 04. 01. 2015 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2015 / 14:41
Predavanje o Gruberjevih v Dravljah

Predavanje o Gruberjevih v Dravljah

Gruberji med slovenskimi jezuiti – to je bil naslov draveljskega duhovnega večera, ki je bil v petek, 19. decembra, v dvorani nove cerkve Kristusovega učlovečenja.

    Gruberji med slovenskimi jezuiti – to je bil naslov draveljskega duhovnega večera, ki je bil v petek, 19. decembra, v dvorani nove cerkve Kristusovega učlovečenja. Posvečen je bil 200. obletnici obnove Družbe Jezusove, s katero je naša župnija tesno povezana.

    Dr. prof. Stanislav Južnič je spregovoril o rodbini Gruberjev. Materi Ani in očetu Tobiju se je rodilo deset otrok, štirje med njimi so bili jezuiti, trije so delovali v Ljubljani, k nam so prišli z Dunaja. Najznamenitejši med njimi pa je Gabrijel Gruber. Vsi poznamo Gruberjev kanal, Gruberjevo palačo, zgradil je tudi vilo Podrožnik za svojo mamo. Vsi trije sinovi so veliko darovali za jezuitsko cerkev sv. Jakoba. Gruber je ob ukinitvi Družbe Jezusove zbežal v Rusijo, tam postal njen general, jo na novo organiziral in tako postal most med starim in novim redom. S sugestivno pripovedjo nam je dr. Južnič pred...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh