Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nacionalni interes – drugače

Objava: 23. 05. 2015 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2015 / 12:52

Nacionalni interes – drugače

Pojem »nacionalni interes« je dobil pri nas negativen prizvok zaradi obžalovanja vrednih zgodb slovenskih tajkunskih podjetnikov.

Pojem »nacionalni interes« je dobil pri nas negativen prizvok zaradi obžalovanja vrednih zgodb slovenskih tajkunskih podjetnikov. Te zgodbe so polne korupcije, egoizma, trdosrčnosti in brezobzirnosti. Ne odsevajo nacionalnega interesa za dobro vseh, temveč le najbolj ozek in sebičen interes. Kljub temu lahko verjamemo, da imamo v Sloveniji dobre in poštene podjetnike. Imeli bi jih še več, in to že dolgo, če jih revolucionarni sistem ne bi evforično uničeval po koncu 2. svetovne vojne. Čeprav so nekateri med vojno podpirali partizanski boj, je tudi njih slaboumni revolucionarni sistem materialno uničil, nekaterim vzel celo življenje. Takšna je bila takrat predstava oblasti o nacionalnem interesu.

Med uspešnimi podjetniki, ki so jih po vojni razlastili, je bil tudi Franjo Pahernik, gozdni posestnik in gozdarski inženir z diplomo z Dunaja. Izšel je iz premožne rodbine Pahernik, ki je imela v 19. in prvi polovici 20. stoletja obsežno gozdno posest na Pohorju. Franjo Pahernik se...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh