Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romanje v Staro goro pri Čedadu

Za vas piše:
djd
Objava: 23. 05. 2015 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2015 / 12:52
Romanje v Staro goro pri Čedadu

Romanje v Staro goro pri Čedadu

V soboto, 14. marca, smo se z župnijo Ljubljana Polje odpravili na romanje v starodavno romarsko svetišče Stara gora pri Čedadu.


V soboto, 14. marca, smo se z župnijo Ljubljana Polje odpravili na romanje v starodavno romarsko svetišče Stara gora pri Čedadu. To je bila v srednjem veku slovita romarska pot za vernike iz Goriške, Kranjske, Koroške in celo Štajerske.

Najprej smo se ustavili v Čedadu, slikovitem starem mestu ob reki Nadiži. Med ogledom mesta smo videli tudi spomenik Ivanu Trinku, »očetu« beneških Slovencev, ki je združil Slovence in Furlane. Pot nas je vodila na 618 visoko romarsko pot na Staro goro. Ogledali smo si kripto pod cerkvijo, ki je posvečena nadangelu Mihaelu. Mihael s sulico prebada hudega duha, kar ponazarja zmago krščanstva nad poganstvom. Pozneje so nad tem svetiščem zgradili Marijino cerkev. Pri prezidavi so ohranili Marijin kip iz začetka 15. stoletja, eno najlepših Marijinih upodobitev daleč naokoli, zato kipu slovenski romarji pravijo Lepa Marija ali Živa M...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh