Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ubogi in bogati

Objava: 18. 07. 2015 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2015 / 10:01
Ubogi in bogati

Ubogi in bogati

Čeprav zgodovina Frančiškovih redov sega vse do prvega desetletja 13. stoletja, pa moramo bratje kapucini ponižno priznati, da se je dejansko naš red začel šele kot preprosta reforma v observantskem (nasledniki observantov so danes frančiškani) delu reda manjših bratov v začetku 16. stoletja.


Čeprav zgodovina Frančiškovih redov sega vse do prvega desetletja 13. stoletja, pa moramo bratje kapucini ponižno priznati, da se je dejansko naš red začel šele kot preprosta reforma v observantskem (nasledniki observantov so danes frančiškani) delu reda manjših bratov v začetku 16. stoletja. Začetnik reforme je bil br. Matej iz Bascia, observant iz italijanske Marke. Želel je posnemati sv. Frančiška v uboštvu, potujočem pridiganju in načinu oblačenja. Zbežal je iz samostana in se napotil k papežu, da bi pri njem izprosil dovoljenje za takšno življenje. Najverjetneje je dobil ustno potrditev, a ko se je vrnil v pokrajino Marko, ga je dal njegov provincial zapreti kot odpadnika v samostanu Forano.

Iz zapora je bil izpuščen po posredovanju vojvodinje Katarine Cybo iz Camerina, ki je občudovala njegovo požrtvovalno služenje bolnikom v času kuge leta 1523. Poleti 1...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh