Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Majhna gora nad veliko reko

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 28. 02. 2015 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2015 / 12:57

Majhna gora nad veliko reko

Na vzhodnem obrobju Maribora se na gričevnate Slovenske gorice naslanja naselje Malečnik, ki se je nekoč po župnijski cerkvi sv. Petra imenovalo Šempeter.
Na vzhodnem obrobju Maribora se na gričevnate Slovenske gorice naslanja naselje Malečnik, ki se je nekoč po župnijski cerkvi sv. Petra imenovalo Šempeter. Pod njim se pretaka reka Drava, nad hišami pa se dviga hrib z vinogradi, Marijino cerkvijo in križevim potom. Zaradi njega je Gorca nad Malečnikom še posebej zanimiva v postu, a to seveda ne pomeni, da bo naš izlet asketski in pust.

Območje Malečnika je bilo poseljeno že v bakreni in bronasti dobi, v pisnih virih pa sta bila leta 1236 prva omenjena bližnje naselje Trčova in cerkev sv. Petra. To so verjetno zgradili malteški vitezi, ki so imeli tod obsežna posestva. V začetku 16. stoletja so na Gorci nad Malečnikom postavili še cerkev Device Marije, ki pa so jo morali kmalu popraviti, saj so leta 1532 po Mariboru in njegovi okolici pustošili Turki.

Slomškov prijatelj

Ob župnijski cerkvi sv. Petra je bilo do leta 1845 tudi pokopališče (pozneje so ga uredili na Gorci), vendar so župnike in ugle...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh