Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako lahko je pozabiti na pol milijona ljudi

Za vas piše:
Dejan Valentinčič
Objava: 28. 07. 2018 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2018 / 07:40

Kako lahko je pozabiti na pol milijona ljudi

Ta uvodnik pišem med obiskom prijateljev Slovencev v Chicagu. Na ulici sem naključno srečal gospodično, ki se je v ZDA preselila iz Slovenije.

Ta uvodnik pišem med obiskom prijateljev Slovencev v Chicagu. Na ulici sem naključno srečal gospodično, ki se je v ZDA preselila iz Slovenije. Povedala mi je, da je pred selitvijo v Chicago sedem let živela v Clevelandu. Ob mojem vprašanju o slovenski skupnosti tam je prvič v življenju slišala, da v Clevelandu živijo Slovenci.
Ko govorimo o Slovencih zunaj matice, ne razmišljamo le o tradicionalnih slovenskih skupnostih. Zadnja leta našo državo vsako leto zapusti okoli 9000 ljudi, večinoma mladih. Z drugimi besedami: v svet se odpravi več kot petina ene rojene generacije oziroma več ljudi letno, kot jih šteje celotna Slovenska vojska. Kako ta trend zajeziti, hkrati pa zdomce, opremljene z novo izkušnjo in znanjem, privabiti nazaj? To ostaja še neodgovorjeno vprašanje in predstavlja velik izziv, ki čaka katerokoli vlado, ki jo bomo dobili po različnih koalicijskih pogajanjih ali po novih predčasnih volitvah.

Zaskrbljujoče je tudi, da mladi, ki se danes izseljujejo, pove...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh