Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osebno razmišljanje ob izbrani misli tedna za življenje

Lojze Čemažar
Za vas piše:
Lojze Čemažar
Objava: 06. 10. 2018 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2018 / 09:16

Osebno razmišljanje ob izbrani misli tedna za življenje

Ob prebiranju sonetnega venca, preprosto imenovanega Venec, ki ga je napisal v svojem devetnajstem letu pesnik France Balantič, se nam je podobno kot pri razlomljenem kruhu razkrila sredica.

Ob prebiranju sonetnega venca, preprosto imenovanega Venec, ki ga je napisal v svojem devetnajstem letu pesnik France Balantič, se nam je podobno kot pri razlomljenem kruhu razkrila sredica, v kateri smo našli misel, ki nas more v sedanjem negotovem času opogumiti ob prizadevanjih za več življenja med nami ter zavzemanju zanj.

Misel, ki je izražena v verzu »studencev močnih, čistih sem željan«, more na vsakega človeka delovati blagodejno, ga nagovoriti in v njem pustiti dobro sled. Pregovorno dobra beseda dobro mesto najde.

Da pa bi resničnega duha, ki veje iz nje, prepoznali in se izvornega sporočila navedenega verza vsaj kdaj spomnili in se pustili bogatiti ob njem, je prav, da pesnitev Venec vsaj nekoliko poznamo. Pogled v takratni čas ter vsaj delno poznavanje motiva in vsebine Venca sta pri tem odkrivanju dobrodošla.

Negotov, kaotičen in duhovno nemiren čas ter utesnjujoča slutnja vojne in revolucije sta mladega pesnika močno pretresla. Za razl...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh