Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knobleharjeva pot

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 06. 07. 2019 / 22:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2019 / 12:55
Knobleharjeva pot

Knobleharjeva pot

Knobleharjeva pot se začne in konča v Škocjanu na Dolenjskem, kjer se je pred dvesto leti (6. julija 1819) rodil naš veliki misijonar.
V Sloveniji imamo kopico pohodniških poti, ki so posvečene našim slavnim prednikom. V teh dneh je še posebej zanimiva Knobleharjeva pot, saj se začne in konča v Škocjanu na Dolenjskem, kjer se je pred dvesto leti (6. julija 1819) rodil naš veliki misijonar. V poletni pripeki je sicer vroča, a vroče je bilo tudi Ignaciju Knobleharju, ko je domačinom v Afriki prinašal veselo oznanilo.

Po naši državi je raztresenih pet naselij z imenom Škocjan. Ta, kjer se je rodil Ignacij Knoblehar, leži najbolj vzhodno: v Krškem hribovju, v dolini 33 kilometrov dolge rečice Radulje. Širše območje Škocjana je bilo poseljeno že v predrimskih časih, kraj pa je bil v pisnih virih prvič omenjen v začetku 14. stoletja. V Škocjanu se je tri desetletja pred Knobleharjem rodil duhovnik in jezikoslovec Franc Serafin Metelko. Uvedel je po njem imenovani črkopis metelčico, ki pa se ni šir...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh