Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Olševa

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 20. 07. 2019 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2019 / 09:17
Olševa

Olševa

Anton Martin Slomšek je v eni svojih pesmi zapisal, da je Olševa zobata gora. Imel je prav, kajti iz njenega pet kilometrov dolgega hrbta štrli množica skalnatih rogljev in vrhov.


Anton Martin Slomšek je v eni svojih pesmi zapisal, da je Olševa zobata gora. Imel je prav, kajti iz njenega pet kilometrov dolgega hrbta štrli množica skalnatih rogljev in vrhov. Najvišja točka Olševe je 1.930 metrov visoka Govca. Pot nanjo je zanimiva tudi zato, ker gre mimo arheološkega najdišča Potočka zijalka.

Na prisojni strani Olševe leži naselje samotnih kmetij Podolševa s cerkvijo Svetega Duha. Nekaj sto metrov pred njo je na nadmorski višini 1.250 metrov domačija Rogar, najviše ležeča turistična kmetija v Sloveniji. Ob cesti pod njo je majhno parkirišče, v bližini pa planinski kažipot. Mimo domačije krenemo strmo navkreber v gozd. V njem se pot položi, preskoči potok, prečka kolovoz in se potegne do table, ki označuje državno mejo. Nad njo zavijuga do razpotja, kjer se nam pridruži pot od cerkve sv. Lenarta. Po tleh ležijo drevesa, ki jih je podrl vete...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh