Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tla pod nogami – nebo nad nami

Robert Petkovšek
Za vas piše:
Robert Petkovšek
Objava: 20. 06. 2020 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2020 / 06:43

Tla pod nogami – nebo nad nami

Starogrški filozof Heraklit je pred 2500 leti izrekel eno najbolj znamenitih misli: Vse teče, panta rhei. Šele danes se začenjamo zavedati globine te misli.

Starogrški filozof Heraklit je pred 2500 leti izrekel eno najbolj znamenitih misli: Vse teče, panta rhei. Šele danes se začenjamo zavedati globine te misli. Četudi se zdi, da v našem vsakdanjem majhnem svetu ostajamo vedno pri istem, nam novice iz sveta govorijo o tem, da se svet spreminja v svojih temeljih. Filozof Zygmunt Bauman je naš čas opisal z izrazom »tekoča modernost«, v katerem odmeva še druga Heraklitova misel, da človek v reko »nikoli ne vstopi v isto vodo«.

To spoznanje je srhljivo. Varnega se počutimo v svojih starih navadah, med istimi starimi znanci, v zavetju že znanega in preizkušenega. Novice iz sveta pa nam sporočajo, da se stari svet maje; da se izgubljajo temeljne vrednote starega sveta, na njihovo mesto pa stopajo nam nepredstavljive nove oblike življenja. Mikro- in makroperspektiva sta tu v nasprotju. Če sicer kot posameznik varno živim v odmaknjenem delu sveta, sem danes tudi del velikega sveta. Sprememba, ki se danes zgodi v Ameriki, bo jutri tu. L...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh