Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

7 predlogov za izboljšanje zdravstvenega sistema

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 31. 03. 2022 / 09:18
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2022 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
7 predlogov za izboljšanje zdravstvenega sistema
Predloge naslavljajo na slovensko javnost in nagovarjajo bodoče nosilce funkcij na področju zdravstvene politike. FOTO: Pixabay

7 predlogov za izboljšanje zdravstvenega sistema

Zdravniške organizacije so pripravile nabor predlogov za izboljšanje zdravstvenega sistema, ki bi lahko vsakemu prebivalcu Slovenije po načelu solidarnosti zagotovil pravočasne, dostopne, varne in kakovostne zdravstvene storitve, ki jih potrebuje.

Središče zdravstvenega sistema je pacient in tega bi se odločevalci morali zavedati in držati pri oblikovanju zdravstvenega sistema, hkrati pa krepiti javno zdravstvo s prevladujočim javnim financiranjem in regulacijo izvajalcev javne zdravstvene službe, pozivajo zdravniške organizacije.

V skladu s temi načeli v Koordinaciji zdravniških organizacij predlagajo sedem predlogov rešitev za izboljšanje obstoječega sistema.

1. Ukinitev koncesij in plačevanja po programih, namesto tega vsi izvajalci z dovoljenjem za opravljanje zdravstvene dejavnosti lahko izvajajo storitve, ki so kot pravica financirane iz javnih sredstev.

2. Osnova za načrtovanje kadrovskih potreb glede na geografske značilnosti in starostno strukturo prebivalstva naj bo vzpostavljena mreža izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Kar 15 odstotkov mladih zdravnikov, ki so diplomirali med 2015 in 2020, ne dela v medicini ali pa ne v Sloveniji.  V  5 letih je slovensko zdravstvo izgubilo približno sedmino diplomantov Medicinskih fakultet ali skoraj 300 diplomantov.

3. Uravnotežen razvoj in medsebojno spoštovanje vseh treh ravni zdravstva, ki naj skupaj nudijo najboljšo storitev pacientu. Zato predlagajo ukinitev stopenj nujnosti na napotnici; ali gre za urgenco, ki potrebuje takojšen ukrep, ali pa za strokovno triažo, kdaj je potrebno opraviti specialistični pregled. Zdravstvena politika mora vsakemu pacientu zagotoviti dostop do izbranega zdravnika, zobozdravnika in ginekologa.

4. Zdravnik lahko izbira med javno ali zasebno službo. Ter izločitev zaposlenih v zdravstvu iz enotnega sistema javnega sektorja, hkrati pa določitev standardov in normativov, ki bodo zdravniku omogočili dovolj časa za strokovno in pacientu prijazno obravnavo.

5. Ukinitev dvotirnega strokovnega vodenja v javnih zdravstvenih zavodih. Pri čemer je vodja zdravstvene nege podrejen strokovnemu direktorju, poslovodstvo pa prevzame odgovornost za poslovanje, nad njim pa bdi nadzorni organ.

6. Preoblikovanje ZZZS v državno zdravstveno blagajno oz. zavarovalnico z evropsko primerljivim odnosom med ZZZS in plačnikom zdravstvenih storitev. Cilj je ohranitev solidarnega, finančno vzdržnega in stabilnega sistema zdravstvenega sistema.

7. Ureditev in vzpostavitev enotnega informacijskega sistema slovenskega zdravstva, ki bo predstavljal administrativno razbremenitev in večjo dostopnost. Podatki morajo biti dostopni za informiranje bolnikov, optimizacijo obravnav in obladovanje zdravstvenega sistema. To lahko poceni in izboljša delovanje slovenskega zdravstva, so prepričani.

Nalaganje
Nazaj na vrh