Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

70 odstotkov trgovcev beleži upad prometa

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 10. 2021 / 07:29
Oznake: Covid, Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 07:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
70 odstotkov trgovcev beleži upad prometa
V času epidemije so bile najbolj na udaru neživilske trgovine. FOTO: Tatjana Splichal

70 odstotkov trgovcev beleži upad prometa

V sekciji trgovcev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) opozarjajo na velik upad prometa zaradi pogoja PCT. V nedavni anketi, ki so jo izvedli med člani sekcije, več kot polovica trgovcev beleži upad prometa za od 20 do 50 odstotkov, medtem ko jih 60 odstotkov ocenjuje, da trenutni ukrepi omejujejo njihovo poslovanje.

Anketa je med drugim pokazala, da se skoraj polovica trgovcev zaradi razmer, povezanih s pandemijo, sooča tudi s težavami pri dobavi blaga.

Nekateri razmišljajo o zaprtju trgovine

Po podatkih, ki so jih zbrali v anketi, 13 odstotkov trgovcev razmišlja o zaprtju svojih trgovin. »Neživilske trgovine so bile v času epidemije med najbolj prizadetimi dejavnostmi, saj so bile zaprte kar sedem mesecev. Dodatno pa jih je sedaj prizadel pogoj PCT za potrošnike, s čimer se neživilske trgovine ponovno postavlja v neenakopraven položaj. Potrošniki se namreč pogosteje odločajo za nakup specializiranega blaga v živilskih trgovinah, kjer pogoj PCT ne velja,« je izpostavil predsednik sekcije trgovcev pri OZS Primož Černic. 

Če želimo specializirane trgovine ohraniti pri življenju, jim je nujno potrebno zagotoviti državno pomoč ali odpraviti pogoj PCT, s čimer bi specializirane trgovine postavili v enakopraven položaj z živilskimi trgovinami. (Primož Černic)

Več kot 70 % trgovcev ima upad prometa

Kot pravijo v sekciji trgovcev pri OZS, od začetka preverjanja pogoja PCT kar 71 odstotkov trgovcev beleži upad prometa. »Tretjina sodelujočih v anketi, 33 odstotkov, beleži upad med 20 in 30 odstotkov, 31 odstotkov pa ima od 30- do 50-odstotni upad prometa. O več kot 50-odstotnem upadu prometa jih poroča 11 odstotkov vprašanih, medtem ko ima četrtina vprašanih manj kot 10-odstotni upad prometa,« navajajo v sekciji.

Sekcija trgovcev pri OZS je izvedla anketo med svojimi člani med 8. in 10. oktobrom 2021. V njej je sodelovalo 82 trgovcev.

Dobra polovica o zapiranju ali odpuščanju ne razmišlja

»Če ne bodo dobili pomoči v obliki nadomestil za skrajšan delovni čas ali čakanje na delo doma, jih slaba tretjina vprašanih (29 %) napoveduje odpuščanja, 13 odstotkov bo moralo svojo trgovino zapreti, dobra polovica vprašanih (58 %) pa o zapiranju ali odpuščanju ne razmišlja.« Obenem pa se trgovci soočajo s pomanjkanjem kadra. 41 odstotkov sodelujočih v anketi ima namreč težave dobiti ustrezen kader.

Na vprašanje, ali v svoji trgovini preverjajo pogoj PCT, je 62 odstotkov trgovcev odgovorilo pritrdilno, delno jih preverja 17 odstotkov, pogoja pa ne preverja 21 odstotkov vprašanih.

.


Nalaganje
Nazaj na vrh