Zapri
Iskanje

V veljavo stopili zaostreni pogoji PCT

Za vas piše:
T. M.
Objava: 15. 09. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 19:27
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V veljavo stopili zaostreni pogoji PCT

V veljavo stopili zaostreni pogoji PCT
Izjem skorajda ni več. FOTO: Pexels.
Od danes, 15. septembra dalje, je izpolnjevanje pogoja PCT potrebno za skoraj vse javno življenje: za obisk zdravstvenih ustanov, neživilskih trgovin, bencinskih črpalk, sodišč in javnega potniškega prometa.

Od danes naprej je potrebno za vstop v vse gostinske lokala, neživilske trgovine, nakupovalna središča, bencinske servise, pošte, banke, knjižnice, verske objekte in druge javne prostore imeti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali negativen test, ki ne sme biti starejši od 48 (hitri) ali 72 ur (PCR). 

Brez pogoja PCT bo možen vstop le v tiste živilske trgovine in lekarne, ki niso del trgovskih središč.

Zapirajo se tudi cerkvena vrata 

Prvi pogoj za opravljanje verske dejavnosti je, da morajo vsi verniki, starejši od 12 let, izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), odgovorna oseba župnije (župnik ali župnijski upravitelj) pa mora na vidnem mestu obesiti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT.

Slovenska škofovska konferenca predpisuje, da mora odgovorna oseba (župnik oz. od njega pooblaščena oseba npr. mežnar, ministrant, član ŽPS) pri vhodnih vratih v cerkev preveriti, ali verniki izpolnjujejo pogoj PCT. Natančnejša navodila si preberite na tej povezavi

Kaj vse je dokazilo?

Kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja PCT se upošteva vsako verodostojno dokazilo, iz katerega sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oz. obdobje prebolevnosti. Ustrezno dokazilo je lahko tudi kartonček, ki vsebuje vse potrebne podatke, je lahko ustrezno dokazilo. Vsi potrošniki, ki niso prebolevniki ali cepljeni, morajo hitri antigenski test (HAG) opravljati na 48 ur ali PCR-test na 72 ur.

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati: 

Pogoja PCT ni potrebno izpolnjevati osebam mlajšim od 12 let; osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, 1., 2. ali 3. razred OŠ, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v OŠ s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami; osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase; učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Uporaba zaščitnih mask 

Uporaba zaščitne maske ostaja obvezna v zaprtih javnih prostorih in tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti najmanj 1,5 metra medosebne razdalje. 

Maska ni obvezna na odprtih javnih krajih, kjer se upošteva pogoj PCT.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh