Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Največ okužb od začetka aprila, v UKC LJ cepljenje s tretjim odmerkom

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 09. 2021 / 14:27
Oznake: Cepivo, Covid
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 16:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Največ okužb od začetka aprila, v UKC LJ cepljenje s tretjim odmerkom
V bolnišnicah ta čas zdravijo 333 covidnih bolnikov, od tega 77 na intenzivni negi. FOTO: Tatjana Splichal

Največ okužb od začetka aprila, v UKC LJ cepljenje s tretjim odmerkom

V Sloveniji so v ponedeljek opravili več kot 5660 testov PCR in odkrili 1393 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil skoraj 25-odstoten.

V bolnišnicah je 21 covidnih bolnikov več kot dan prej, najmlajši covidni bolnik je star 24 let, najmlajši, ki potrebuje intenzivno nego pa 28 let.

Janša: »Okužb je preveč«

Predsednik vlade Janez Janša je na spletnem omrežju Twitter zapisal, da je »okužb preveč in bolnišnice se pospešeno polnijo z necepljenimi covid-19 boliki. Samo precepljenost nas lahko zavaruje pred ponavljanjem težke lanske jeseni in zime. Izkoristimo možnost, ki jo je omogočila znanost.«

Hojs: Ne želimo zapiranja države

Notranji minister Aleš Hojs je ob robu današnjega obiska savinjske regije dejal, da bodo glede na slabšanje epidemiološke slike v Sloveniji morda že v četrtek na vladi spet razpravljali o tem, ali je morda treba še bolj zaostriti PCT pogoje. Dodal pa je, da nihče od ministrov ne želi in ne zagovarja kakršnegakoli zapiranja: »Ljudje se imajo možnost brezplačno cepiti in se lahko proti bolezni zaščitijo,« poroča STA.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.026.944 oseb ali 49 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa 937.578 ljudi, kar je 44 odstotkov vseh prebivalcev.

UKC Ljubljana – začetek cepljenja s tretjim odmerkom

V ljubljanskem kliničnem centru so danes začeli s cepljenjem zaposlenih s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. S tretjim odmerkom so že cepili tudi več kot 100 bolnikov. Gre za bolnike po transplantaciji organov in tiste z imunskimi boleznimi, kot so denimo hematološki bolniki. Odziv je zelo dober, je za STA dejal koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun.

V UKC Ljubljana so k cepljenju s tretjim odmerkom povabili zaposlene, ki so jih cepili v januarju in februarju. FOTO: Wikipedia

Precepljenost 65-odstotna

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so po Požunovih besedah doslej dosegli prek 65-odstotno precepljenost vseh zaposlenih. Najvišja je med zdravniki, nekoliko slabša pa med medicinskimi sestrami. Necepljene skušajo k cepljenju prepričati s pogovorom in dodatnimi informacijami, je dejal Požun, ki se je danes tudi sam cepil s tretjim odmerkom.

PCT pogoj in vstop v bolnišnico

Jutri stopi v veljavo Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenja in testiranja) za zajezitev širjenja okužb z virusom covid-19. Odlok v prvi alineii drugega odstavka 5. člena določa, da morajo pogoj PCT izpolnjevati vse osebe, ki so uporabniki storitev ali so prisotni pri izvajanju dejavnosti v okoljih v RS. Izjemo določa četrti odstavek 5. člena, ki pravi, da to ne velja v primerih nujne medicinske pomoči.

V UKC Maribor bomo dosledno upoštevali Odlok, hkrati pa pojasnjujemo, da pojem »nujna medicinska pomoč« ne opredeljuje le urgentnih stanj, pač pa tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje pacienta. V primeru kakršnega koli dvoma bomo dosledno ščitili zdravje pacienta! (UKC Maribor)

Od 15. 9. 2021 je torej potrebna predložitev dokazila vseh, ki prihajajo v UKC Maribor na preglede in koriščenje drugih zdravstvenih storitev, razen izjem v nadaljevanju. Testiranje plača zavod za paciente v naslednjih primerih:

  • nujna medicinske pomoči, kamor sodi Urgentni center (vključno z INP),
  • vse urgentne ambulante, vključno z ambulanto na psihiatriji,
  • onkološki pacienti,
  • pacienti na dializi,
  • pacienti z zdravstveno diagnozo, zaradi katere cepljenje ni dovoljeno.

Predložitev testa prav tako ni potrebna:

  • za osebe, ki so mlajše od 12 let,
  • za osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta, oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase.

Prepoved obiskov

Od srede, 15. septembra, so v UKC Maribor prepovedani obiski vseh hospitaliziranih pacientov. Do preklica ali spremembe ukrepa bodo dovoljeni le obiski (ena zdrava oseba z izpolnjenim pogojem PCT):

  • pacientov, ki so kritično bolni, po predhodnem dogovoru z lečečim zdravnikom,
  • porodnic, ki jih lahko obišče le oče novorojenčka,
  • otrok, ki jih lahko obišče le en starš ali skrbnik,
  • spremstvo porodnice pri porodu.
Nalaganje
Nazaj na vrh