Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

UKC Ljubljana: med hospitalizirani koronabolniki še vedno večinoma necepljeni

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 06. 09. 2021 / 16:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 21:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
UKC Ljubljana: med hospitalizirani koronabolniki še vedno večinoma necepljeni
Zaposleni v zdravstvu so utrujeni in izčrpani FOTO: Wikimedia Commons

UKC Ljubljana: med hospitalizirani koronabolniki še vedno večinoma necepljeni

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS) danes znova odpirajo 25 intenzivnih postelj, saj število bolnikov s koronavirusno boleznijo narašča.

Najmlajša bolnika na navadnem in intenzivnem oddelku sta stara 27 in 24 let, po podatkih UKC pa sta oba necepljena. Po besedah infektologa Matjaža Jereba z infekcijske klinike so razmere na koronaoddelkih v UKC Ljubljana odraz razmer v državi. Jereb je pojasnil, da je v ljubljenskem UKC hospitaliziranih 50 bolnikov na navadnih oddelkih, 18 na oddelku intenzivne nege, v ljubljanski porodnišnici pa sta hospitalizirani še dve s koronavirusom okuženi porodnici.

V ljubljanski porodnišnici sta hospitalizirani tudi dve s koronavirusom okuženi porodnici.

Jereb je opozoril, da se povprečna starost bolnikov z vsakim valom epidemije niža. V prvem valu so bili bolniki na oddelkih intenzivne nege v povprečju stari 68 let, v drugem 70 in v tretjem 64 let, zdaj pa povprešna starost znaša 55 let. Nižjo povprečno starost Jereb pripisuje dejstvu, da je virusa v populaciji veliko, okužijo pa se predvsem mlajši, ki niso dovolj precepljeni.

Najmlajši bolnik, ki ga trenutno zdravijo na intenzivnem oddelku, je star 24 let, najmlajši na navadnem oddelku pa 27 let, oba sta necepljena. Jereb zagotavlja, da cepljenje v polnosti res ne ščiti pred okužbo, zanesljivo pa ščiti pred težjim potekom bolezni in smrtjo. Med 18 bolniki na intenzivnem oddelku sta v UKC Ljubljana le dva cepljena, oba imata pridružene kronične bolezni, po Jerebovih besedah pa gre za posameznike, »pri katerih tudi sicer ni pričakovati optimalnega odziva in ustrezne zaščite po cepljenju«.

Z opremo in posteljami ni večjih težav, omejitve so pri kadru

Specialist infektolog zagotavlja, da v UKC Ljubljana z opremo in posteljami nimajo večjih težav, omejeni pa so pri kadru. Zato si ne želijo tako velikih obremenitev, kot so jih bili deležni v drugem valu, ko je bilo na dan v enotah intenzivne terapije hospitaliziranih tudi 69 bolnikov. Če ne bo druge možnosti, bodo morali znova zapirati redne programe.

Kader je do neke mere utrujen, izčrpan, ob tem pa na nek način tudi jezen na vse tiste posameznike v naši družbi, ki bi lahko imeli vpliv na potek te epidemije, če bi se cepili.

Kot je pojasnil, je kader »do neke mere utrujen, izčrpan, ob tem pa na nek način tudi jezen na vse tiste posameznike v naši družbi, ki bi lahko imeli vpliv na potek te epidemije, če bi se cepili«. Prepričan je, da ob 70- oziroma 80-odstotni precepljenosti slovenskega prebivalstva o takšnih številkah hospitaliziranih ne bi poročali.

Jereb je potrdil, da se bo tudi sam cepil s tretjim odmerkom cepiva, in dodal, da se bo s tretjim odmerkom cepila tudi večina njegovih sodelavcev zdravnikov, posebej tisti, ki delajo na najbolj izpostavljenih oddelkih.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh