Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

7.000 otrok pri papežu v Vatikanu [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 11. 2023 / 07:05
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2023 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
7.000 otrok pri papežu v Vatikanu [VIDEO]
Papež Frančišek je mlade goste pozval, naj s svojim veseljem in čistostjo učijo svet. FOTO: Vatican Media

7.000 otrok pri papežu v Vatikanu [VIDEO]

Papež Frančišek se je v ponedeljek v Vatikanu srečal z okoli 7.500 otroki iz 84 držav in v nagovoru poudaril, kako pomembno je, da jih posnemamo v njihovem naravnem veselju in edinosti, ki jo predstavljajo, ter svoje mlade goste pozval, naj s svojim veseljem in čistostjo učijo svet.

Papež je otroke z vsega sveta sprejel v vatikanski dvorani Pavla VI., poroča spletni portal Vatican News. Mladi gostje so svojega gostitelja pričakali z glasnim petjem in pisanimi plakati, sveti oče pa se je glasnega sprejema vidno razveselil. Njegovo počutje sicer ni bilo najboljše, na jutranjem srečanju s predstavniki Konference evropskih rabinov je svoj govor zbranim zgolj izročil v branje, in tudi na srečanju z otroki je bil videti nekoliko izčrpan.

Dogodek z naslovom »Učimo se od otrok« je organiziral vatikanski Dikasterij za kulturo in vzgojo, cerkveni voditelj pa je z dečki in deklicami, ki so udeležili srečanja, podelil nekaj trenutkov veselja in smeha. Otroke je najprej na kratko nagovoril, nato pa je odgovarjal na njihova vprašanja. Goste je med drugim zanimalo, ali sveti oče misli, da otroci lahko rešijo svet, o čem sanja, kdo so njegovi prijatelji, nekaj vprašanj pa je bilo povezanih z vojno in mirom.


Papež se je v nagovoru mlademu občinstvu zahvalil otrokom, njihovim spremljevalcem in organizatorjem dogodka, pa tudi vsem družinam in drugim organizacijam, katerih prispevek je bil bistvenega pomena za izvedbo tega dogodka.

Pomembno je, da se učimo od otrok, saj ti svetu nenehno ponujajo dragocene nauke. FOTO: Vatican Media

Učenje od otrok

Frančišek je svoj nagovor začel s priznanjem, da je tema nekoliko posebna: »Učiti se od otrok?« je vprašal. »Ali niso otroci tisti, ki bi se morali učiti?« Na to vprašanje je odgovoril tako, da je poudaril, kako pomembno se je učiti od otrok, saj ti svetu nenehno ponujajo dragocene nauke.

Papež je otroke pozval, naj skupaj oznanjajo: »Življenje je dar! Bog nas ljubi! Vsi smo bratje in sestre!«

Papež je opisal, kako otroci utelešajo lepoto življenja v vsej njegovi preprostosti in veselje, da so skupaj, kar sta dva velika Božja darova, ki ju moramo ceniti. »Učiti se moramo od vas,« je poudaril papež: »Vedno sem vesel, ko se srečam z vami, saj me vsakokrat naučite nekaj novega.« Nato je otroke pozval, naj skupaj oznanjajo: »Življenje je dar! Bog nas ljubi! Vsi smo bratje in sestre!«

Papež je otroke najprej na kratko nagovoril, nato pa je odgovarjal na njihova vprašanja. FOTO: Vatican Media

Družinsko srečanje

Sveti oče je nadaljeval, da je to srečanje otrok z vseh koncev sveta kot srečanje bratov in sester v »veliki hiši«, ki jo je zagotovil Jezus in simbolno predstavlja objem vesoljne Cerkve za vse. Izpostavil je pomen ustvarjanja okolja, v katerem se otroci, ne glede na to, od kod prihajajo, vedno počutijo dobrodošle, ljubljene in sprejete.

Papež je v nagovoru izrazil iskreno sočutje do otrok, ki trpijo zaradi vojn, lakote, bolezni, podnebnih nesreč in revščine.

Papež je zatem izrazil željo, da bi osebno pozdravil vsakega otroka, vendar je priznal, da zaradi velikega števila navzočih to ne bo mogoče, zagotovil pa je, da so bile njegove besede in blagoslov namenjene vsakemu otroku in prek njih otrokom po vsem svetu.

V nagovoru je izrazil tudi iskreno sočutje do otrok, ki trpijo zaradi vojn, lakote, bolezni, podnebnih nesreč in revščine.

V vatikanski dvorani Pavla VI. se je zbralo prek 7.000 otrok. FOTO: Vatican Media

Dar življenja in o čem sanja papež

Papež je svoje mlade poslušalce spodbudil, naj se vedno spominjajo, da je življenje čudovit dar, da jih ima Bog zelo rad in da je čudovita izkušnja, kadar smo skupaj, kadar med seboj komuniciramo, delimo in dajemo. Spomnil jih je, naj molijo k Devici Mariji. »Devica Marija vam bo pomagala,« je zagotovil sveti oče: »Vedno molite k Devici Mariji.«

Sveti oče je dečke in deklice večkrat pozval, naj zanj molijo, ter jih povabil: »Mir je lep, delajmo skupaj za mir!«

Papež je nato otroke povabil, naj se oglasijo s svojimi vprašanji, ki so se večinoma nanašala na to, kako skrbeti za okolje in delati dobro v našem svetu. Od vseh dobrih stvari, o katerih lahko govorimo, je mir najpomembnejši, je otrokom pojasnil papež. Dečke in deklice je večkrat pozval, naj zanj molijo, ter jih povabil: »Mir je lep, delajmo skupaj za mir!«

Slovo na vatikanski železniški postaji. FOTO: Vatican Media

Nekateri otroci pa so voditelju vesoljne Cerkve zastavili tudi osebna vprašanja: »O čem papež ponoči sanja?« Večinoma spi, je bil odgovor. »Kaj papež počne ves dan?« Dela. »Ali ima prijatelje?« Da, prijatelje ima v svojem vatikanskem domovanju, Domu sv. Marte, v župnijah in tudi med kardinali, je odgovoril Frančišek. Papež se seveda ukvarja tudi z okoljem in podnebnimi spremembami: otroke je spodbudil, naj pločevink od gaziranih pijač ali kakršnih koli drugih odpadkov nikoli ne odmetavajo v morje.

Nalaganje
Nazaj na vrh