Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

75 let Timothyja Radcliffa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 08. 2020 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2020 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
75 let Timothyja Radcliffa

75 let Timothyja Radcliffa

Nekdanji general dominikancev v 800-letni zgodovini reda doslej edini Britanec na tem položaju.
Timothy Radcliffe, v letih med 1992 in 2001 general skupnosti dominikancev, bo jutri dopolnil 75 let. V Londonu rojeni teolog je v več kot 800-letni zgodovini svojega reda edini Britanec, ki je kdaj zasedal ta položaj. Leta 2000 je bil Radcliffe kandidat za naslednika kardinala Basila Huma na položaju katoliškega nadškofa v Westminstru. Je član dominikanske skupnosti v Oxfordu in je leta 2003 prejel častni doktorat tamkajšnje univerze.

Redovnik velja za »nekonvencionalnega« cerkvenega misleca. V svojih predavanjih za duhovnike je recimo govoril o »močnih, če ne celo prepričljivih« argumentih v prid poročenim duhovnikom. Vedno si prizadeva za več posluha do krajevnih Cerkva. Izumiranje redovnih skupnosti komentira kot običajen potek zgodovine. Kar 62 odstotkov skupnosti, ki so obstajale pred letom 1800, danes namreč ne obstaja več.

Da določena kongregacija ni več sposobna preživetja, bi lahko tudi pomenilo, »da je odslužila svojemu namenu,« razmišlja p. Radcliffe. Če svojega poslanstva še ni izpolnila, bi se morala vprašati, ali lahko njene naloge prevzamejo laiki. V obdobju interneta bi lahko redovniki in redovnice delovali dosti širše, »če smo le dovolj ustvarjalni in imamo zadosti domišljije«.

Glede novih karizmatičnih gibanj p. Radcliffe zagovarja odprtost. V cerkveni zgodovini je bilo pri rojevanju novih oblik redovnega življenja vedno pričakovali umiranje dotedanjih. Dejansko pa so različni slogi duhovnega življenja vedno lahko tudi usklajeno sobivali.

Timothyja Radcliffa v Sloveniji poznamo kot pisca številnih duhovnih knjig. Pri založbi Družina sta v slovenskem prevodu izšli Zakaj sploh biti kristjan in Ljubiti v svobodi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh