Zapri
Iskanje

76 let od jedrske eksplozije v Nagasakiju

Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 08. 2021 / 08:18
Oznake: Družba, Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2021 / 08:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

76 let od jedrske eksplozije v Nagasakiju

76 let od jedrske eksplozije v Nagasakiju
Katoliška cerkev v Nagasakiju, ki jo je uničila jedrska bomba FOTO: Wikipedia
9.avgusta 1945 so Američani odvrgli jedrsko bombo nad japonskim mestom Nagasaki in posledice uničujočega jedrskega napada Japonci čutijo še danes.

Tri dni po Hirošimi bodo tako spomin na eksplozijo jedrske bombe pred 76 leti danes obeležili še v Nagasakiju. Kot spominjajo pri STA, je druga in doslej zadnja uporaba jedrskega orožja v vojni takoj terjala okoli 40 tisoč smrtnih žrtev, v dneh, ki so sledili, pa je umrlo še okoli 30 tisoč ljudi.

Nad Nagasakijem je 9. avgusta 1945 eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Tri dni prej so ZDA na 300 kilometrov oddaljeno Hirošimo odvrgle atomsko bombo iz obogatenega urana, imenovano Little Boy ali Deček.

Šest dni po napadu na Nagasaki, 15. avgusta 1945, je Japonska razglasila kapitulacijo, s čimer se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in na Tihem oceanu.

Skoraj dve tretjini bolnikov na Japonskem še danes umira za posledicami rakavih obolenj.

Zaradi posledic obeh bomb je po ocenah do decembra 1945 umrlo skupaj več kot 200 tisoč ljudi, zaradi zakasnelih vplivov radioaktivnega sevanja pa so ljudje obolevali in umirali še dolga desetletja. Japonci posledice jedrskega napada čutijo še danes, saj se v bolnišnicah zdravi na tisoče bolnikov, ki so utrpeli dolgoročne zdravstvene težave zaradi izpostavitve jedrskemu sevanju. Skoraj dve tretjini bolnikov umre za posledicami rakavih obolenj.

Med ostrimi nasprotniki jedrskega oboroževanja je tudi papež Frančišek, ki se ves čas svojega pontifikata odločno zavzema »za svet brez jedrskega orožja«. V ta namen deluje tudi Mednarodna kampanja za odpravo jedrskega orožja (ICAN), ki je leta 2017 prejela Nobelovo nagrado za mir.

Papež Frančišek se že ves čas svojega pontifikata odločno zavzema za svet brez jedrskega orožja.

O grozotah, ki jih je povzročil jedrski napad, v knjigi z naslovom Pesem za Nagasaki pripoveduje dr. Takashi Nagai, strokovnjak za radiologijo in spreobrnjenec iz šintoizma v katoliško vero, ki je v bombnem napadu izgubil svojo ženo, sam pa nesebično pomagal žrtvam, čeprav se je zato izpostavil nevarnemu sevanju. Angleški baron Leonard Cheshire, visoko odlikovani pilot angleških Kraljevih zračnih sil, nesebični človekoljub in prav tako spreobrnjenec v katoliško vero, pa v knjigi z naslovom In kje je tu Bog?, napisani v obliki pogovora, opisuje svojo izkušnjo, ko je kot pilot bombnika sodeloval z ameriško misijo, ki je odvrgla jedrsko bombo nad Nagasakijem. Obe knjigi sta v slovenskem prevodu izšli tudi pri založbi Družina.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Pričevanja
23,90€ Poglej izdelek: Pesem za Nagasaki
Nalaganje
Nazaj na vrh