Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

77 let po Nagasakiju izpostavljen pomen jedrskega razoroževanja

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 09. 08. 2022 / 09:07
Oznake: Družba, Odnosi, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2022 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
77 let po Nagasakiju izpostavljen pomen jedrskega razoroževanja
Katoliška cerkev v Nagasakiju, uničena po napadu z jedrsko bombo. FOTO: Wikipedia

77 let po Nagasakiju izpostavljen pomen jedrskega razoroževanja

Po sobotni obletnici jedrskega napada na japonsko mesto Hirošima se danes dogodka, ki je odločilno vplival na potek druge svetovne vojne, spominjajo še v Nagasakiju.

Japonski premier Fumio Kishida je ob tej priložnosti znova izpostavil pomen jedrskega razoroževanja in dejal, da so prizadevanja za svetovno jedrsko razorožitev izjemno težavna, obenem pa svet pozval, naj se takšna tragedija nikoli ne ponovi. Župan mesta Nagasaki Tomihisa Taue je v nagovoru med spominsko slovesnostjo opozoril, da jedrsko orožje po ruski invaziji na Ukrajino predstavlja »resnično in aktualno grožnjo«, kar je bilo izpostavljeno že ob koncu tedna ob 77. obletnici jedrskega napada na Hirošimo.

Japonska si bo odločno prizadevala za svet brez jedrskega orožja, ne glede na to, kako težka so ta prizadevanja.

Premier Kishida je po navedbah STA zatrdil, da si bo Japonska odločno prizadevala za svet brez jedrskega orožja, ne glede na to, kako težka so ta prizadevanja. Pri tem je imel v mislih Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja (NPT) iz leta 1970, v skladu s katero je bilo prepovedano posedovanje jedrskega orožja državam, ki ga pred podpisom pogodbe niso imele.

Nagasaki po napadu: »Kot pokopališče brez enega samega nagrobnika.« FOTO: Wikipedia

Japonski premier se je med pregledno konferenco omenjene pogodbe po lastnih besedah zavzel za njeno okrepitev in izrazil prepričanje, da »moramo tudi sredi zaostrenih varnostnih razmer nadaljevati našo zgodovino neuporabe jedrskega orožja in še naprej ohranjati Nagasaki kot kraj zadnje atomske bombe«. Po ruski invaziji na Ukrajino namreč jedrsko orožje predstavlja »otipljivo in aktualno krizo«, kot je na isti slovesnosti v bližini kraja eksplozije dejal župan Taue in izrazil zaskrbljenost nad razmerami v Ukrajini, ki bi lahko sprožile nov jedrski napad.

Po ruski invaziji na Ukrajino jedrsko orožje predstavlja otipljivo in aktualno krizo.

Župan je opozoril na nevarnost, da se jedrsko orožje lahko sproži tudi zaradi napačnih ocen, okvar ali terorističnih napadov, in poudaril, da bi moralo človeštvo namesto vojne spodbujati kulturo miru, ki širi zaupanje, spoštovanje do drugih in išče rešitve z dialogom. Japonsko vlado je tudi pozval, naj potrdi Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja in se tako odpove jedrski zaščiti, ki jo Japonski nudijo Združene države Amerike.

Japonska že dolgo poziva k svetu brez jedrskega orožja, vendar sama ni podpisnica omenjene pogodbe, ker upa, da bo na ta način premostila vrzel med jedrskimi silami, ki k pogodbi niso pristopile, ter nejedrskimi državami.

Kupi v trgovini

In kje je tu Bog?
Zgodovina
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh