Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

8. februar, dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 08. 02. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2023 / 15:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
8. februar, dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi
Tema »Hoditi za dostojanstvo« je povabilo vsem ljudem dobre volje, naj hodijo ob žrtvah in preživelih trgovine z ljudmi. FOTO: Andrej Praznik

8. februar, dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi

Danes obhajamo 9. mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi, tokrat pod geslom »Hoditi za dostojanstvo«.

Letošnja tema želi v ospredje postaviti skupno pot vseh, ki si prizadevajo v boju proti trgovini z ljudmi, ter žrtev in preživelih. Kot spominjajo pri Radiu Vatikan, se pobudi po vsem svetu pridružujejo župnije, različne skupnosti in skupine, ki želijo s premišljevanjem, sporočili in molitvijo opozoriti na trgovino z ljudmi in pozvati k boju proti temu pojavu svetovnih razsežnosti.

V Rimu so se dogodki začeli že v ponedeljek, 6. februarja, z molitvenim bdenjem v rimski župniji sv. Lucije. Katoliški skupnosti so se pridružili tudi predstavniki drugih verskih verstev. Omenjena župnija je del soseske, kjer so bile novembra lani ubite tri ženske, prisiljene v prostitucijo.

V središču današnjega dogajanja je »Spletno romanje molitve in premišljevanja«: udeleženci z vseh celin in iz različnih časovnih pasov se spletni pobudi, ki jo izvajajo v več jezikih, lahko pridružijo od 9.30 do 16.30.

Poseben izobraževalni program za mlade

Letos v Rimu prvič izvajajo tudi poseben izobraževalni program: petnajst mladih, ki prihajajo iz različnih držav, se že ves teden udeležuje izobraževalnih dogodkov in predavanj o problematiki trgovine z ljudmi. Konec tedna bodo predstavili poziv, s katerim se bodo začele priprave na deseto izvedbo mednarodnega dneva.

V središču pa je seveda današnji dan s »Spletnim romanjem molitve in premišljevanja«: udeleženci z vseh celin in iz različnih časovnih pasov se spletni pobudi, ki jo izvajajo v več jezikih, lahko pridružijo od 9.30 do 16.30 (www.prayagainsttrafficking.net). Vrhunec dogodka predstavlja video sporočilo papeža Frančiška.

Teden se bo sklenil v nedeljo na Trgu sv. Petra, ko se bodo vsi sodelujoči in podporniki mednarodnega dneva pridružili papežu Frančišku pri opoldanski molitvi angelovega češčenja.

»Flashmob« na Ulici sprave

V petek, 10. februarja, ob 15.30 na Ulici sprave na poti proti Trgu sv. Petra prirejajo »flashmob«, ki ga bosta uprizorili plesna skupina »Evolution Company of the Holy Dance« in skupina mladih različnih narodnosti.

Teden se bo sklenil v nedeljo na Trgu sv. Petra, ko se bodo vsi sodelujoči in podporniki mednarodnega dneva molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi pridružili papežu Frančišku pri opoldanski molitvi angelovega češčenja.

Vsi skupaj postanimo romarji človeškega dostojanstva in upanja!

Mednarodni dan od leta 2015

Mednarodni dan, ki smo ga prvič obhajali leta 2015, usklajuje mednarodna mreža Talitha Kum, ki se posveča boju proti trgovini z ljudmi na svetovni ravni, podpira pa ga vrsta ustanov in organizacij.

Tema »Hoditi za dostojanstvo« je povabilo vsem ljudem dobre volje, naj hodijo ob žrtvah in preživelih trgovine z ljudmi, predvsem ob migrantih, ter tako vsi skupaj postanejo romarji človeškega dostojanstva in upanja. Samo kot skupnost vseh, otrok, mladih in odraslih, različnih verskih in kulturnih pripadnosti, bomo lahko končali ta resen problem, ki že dolgo pesti človeštvo in jemlje dostojanstvo mnogim trpečim.

Nalaganje
Nazaj na vrh