Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska karitas: Vsako vojno žarišče je »priložnost« za trgovanje z ljudmi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 07. 2022 / 07:00
Oznake: Dobrodelnost, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2022 / 22:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska karitas: Vsako vojno žarišče je »priložnost« za trgovanje z ljudmi
Na svetu je nad 40 milijonov zlorabljenih ljudi, ki živijo pod prisilo trgovcev; vsaka tretja žrtev je otrok. FOTO: Unsplash

Slovenska karitas: Vsako vojno žarišče je »priložnost« za trgovanje z ljudmi

Ob današnjem svetovnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi Slovenska karitas opozarja na obstoj trgovine z ljudmi tudi v Sloveniji in na zlorabe ranljivih po vsem svetu, zlasti v okoliščinah prisilnih migracij zaradi vojn in konfliktov, kot denimo zdaj v Ukrajini in mnogih drugih delih sveta.

Kot je v izjavi zapisal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič, odhajajo ljudje na pot v neznano zaradi podnebnih sprememb in revščine, ki jo dodatno krepi svetovna gospodarska kriza skupaj s prehrambno krizo. Tudi pandemija je zaradi zaprtja držav in manj možnosti za delo povečala tveganja za trgovino z ljudmi. Ljudje na poti so ranljivi, trgovci prežijo za njimi. Na svetu je nad 40 milijonov zlorabljenih ljudi, ki živijo pod prisilo trgovcev; vsaka tretja žrtev je otrok. Slovenska karitas je imela lani in letos v oskrbi 6 žrtev, večinoma žrtev prisilne prostitucije.

Mednarodna organizacija dela ocenjuje, da je na prisilnem delu 24,9 milijona ljudi. FOTO: Tatjana Splichač

Vojna v Ukrajini dodatno prispevala k nevarnostim izkoriščanja v Evropi

»Trgovci z ljudmi lovijo marginalizirane in obubožane osebe, tudi migrante in begunce, ki so se v tej vlogi znašli zaradi revščine, brezposelnosti, pomanjkanja priložnosti, izobrazbe, spolne diskriminacije, pomanjkanja možnosti za zakonito migracijo, življenja v disfunkcionalnih družinah, nasilja v družini,« našteje Tomažič. Večina teh vzrokov je v porastu, vojna v Ukrajini je še dodatno prispevala k nevarnostim izkoriščanja tudi v Evropi. Trenutne prisilne migracije posledično lahko pomenijo nove »priložnosti« za izkoriščanje, zato je ključna budnost humanitarnih delavcev in ostalih v stiku z begunci, pa tudi učinkoviti sistemi, ki ljudem omogočajo hiter dostop do varne nastanitve in podpore za dostojno preživetje.

Skoraj tretjina odkritih žrtev je otrok, na vsakih 10 odkritih žrtev na svetu je pet odraslih žensk in dve dekleti.

Uporaba in zloraba tehnologije

Tema letošnjega svetovnega dneva boja proti trgovini z ljudmi, ki ga je razglasila generalna skupščina ZN, je »Uporaba in zloraba tehnologije«, pozornost pa usmerjena na vlogo tehnologije kot orodja, ki lahko ovira ali omogoča trgovino z ljudmi. Žal trgovcem z ljudmi ponuja številna orodja za novačenje, izkoriščanje in nadzor žrtev. Njihovo delovanje na spletu tako postane hitrejše, stroškovno ugodnejše in bolj anonimno. Spletne platforme jim omogočajo široko oglaševanje storitev, ki jih zagotavljajo žrtve same. Trgovci z ljudmi prek družbenih medijev identificirajo, nagovarjajo in novačijo žrtve, vključno z mladoletniki, ki so v želji po hitrem in lahkem zaslužku in pridobitvi statusnih simbolov in priljubljenosti pogosto lahko zelo lahek plen.

Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič. FOTO: Tatjana Splichal

Po ocenah na prisilnem delu skoraj 25 milijonov ljudi

»Zato je pomembno, da se starši s svojimi otroki in mladostniki o pasteh, ki jih ponuja tehnologija, pogovarjajo. Ključni korak v prizadevanjih za zmanjševanje trgovanja (zlorab) in reševanja žrtev iz primeža trgovine z ljudmi pa je zmanjševanje povpraševanja po storitvah in izdelkih izkoriščanih oseb,« izpostavlja Peter Tomažič in dodaja, da pravega obsega sodobnega suženjstva ne pozna nihče. Mednarodna organizacija dela ocenjuje, da je na prisilnem delu 24,9 milijona ljudi, večinoma žrtev trgovine z ljudmi zaradi spolnega izkoriščanja in prisilnega dela, manjšina pa je podvržena prisilnemu kriminalu, prisilnim porokam, odvzemu organov, prosjačenju. Skoraj tretjina odkritih žrtev je otrok, na vsakih 10 odkritih žrtev na svetu je pet odraslih žensk in dve dekleti.

Tovrstne dejavnosti Slovenske karitas je možno spremljati na Facebook strani »Skupni dom« ali TUKAJ.

Odgovor Slovenske karitas

Že od leta 2006 tudi Slovenska karitas sodeluje pri pomoči žrtvam trgovine z ljudmi, ki so vključene v program oskrbe, ki omogoča ustrezno namestitev, prehrano, psihosocialno podporo, pomoč pri dostopanju do osnovnega zdravstvenega varstva, storitev prevajanja, tolmačenja, zagotavljanje varnosti, svetovanje in nudenje informacij o pravicah žrtev, pomoč pri urejanju vrnitve žrtve v izvorno državo ter opolnomočenje posameznika. Obenem izvaja preventivne delavnice za otroke, mladostnike, lokalne skupnosti in druge deležnike z namenom ozaveščanja o pasteh in nevarnostih trgovine z ljudmi. Tovrstne dejavnosti Slovenske karitas je možno spremljati na Facebook strani »Skupni dom« ali TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh